In korte broek naar het werk, mag een baas dat verbieden?

BrunoPress
We halen vandaag bijna 27 graden en ook morgen gaan we naar de 25 graden. Vervelend op de werkvloer, want in een lange broek en gesloten schoenen zweet je je de pleuris, maar een korte broek zou dan weer niet professioneel zijn. Op sommige plaatsen wordt het zelfs expliciet verboden. Mag dat wel?

Natuurlijk hangt veel af van jouw werkplek. Het spreekt voor zich dat je als bankier netter gekleed gaat dan iemand die bijvoorbeeld in de creatieve sector werkt. Kijk dus vandaag best eens goed naar de outfits van je collega’s. Komen alle vrouwen in zomerjurkjes en sandalen en mannen in short naar het werk, dan hoef ook jij je daar morgen niet om te schamen. In sommige bedrijven zijn er specifieke dresscodes bij warm weer. Dan zit er helaas niet veel anders op dan die te respecteren.

De werkgever mag in principe zelf beslissen of zijn werknemers met een korte broek mogen komen werken, zegt de woordvoerder van de FOD Werkgelegenheid aan VTM NIEUWS. “Het enige wat wel van belang is, is dat rekening wordt gehouden met de veiligheidsvoorschriften. Die kunnen niet zomaar naast zich worden neergelegd.”

Als het wel mag

Heb je geluk, en maakt je werkgever er geen probleem van als je in korte broek komt werken? Dan zijn er alsnog een paar zaken waar je best rekening mee houdt. Warm weer of niet, het blijft belangrijk om serieus genomen te worden op de werkvloer natuurlijk. Vermijd daarom shorts met een drukke print, zoals flamingo’s, ankers en palmbomen. Kies voor een effen model, in tijdloze kleuren zoals donkerblauw, beige en zwart. 

Ook lengte is belangrijk: de ideale professionele short komt tot net boven of op de knie. Verder maakt ook de stof een groot verschil. Tegenwoordig liggen de winkelrekken vol korte broeken van kostuum- en chinostof. Die komen veel professioneler over dan exemplaren van jeans of linnen bijvoorbeeld.  

nina.be/RV

1. Filippa K, € 130, online en in de winkels te koop.

2. Samsøe & Samsøe, € 79,00, online en in de winkel in Antwerpen te koop.

3. Weekday, € 25, online en in de winkels te koop.

Als het niet mag

Wie niet met ontblote benen op de werkvloer mag verschijnen, kiest best voor een losse pantalon of kostuumbroek. Jeans begint na een tijdje te plakken en schuurt ook nog eens je bovenbenen open door de combinatie van zweet en de stof. Losse pantalons zijn een veel aangenamer alternatief, want het lijkt alsof je moeite hebt gedaan terwijl het aanvoelt alsof je een pyjamabroek draagt. Vermijd wol, want dat gaat prikken, en kunstmatige stoffen zoals polyester en viscose ademen dan weer niet waardoor je alleen maar extra zweet. Katoen is de beste optie.  

nina.be

1. Uniqlo U, € 19,90, online en in de winkels te koop.

2. Stüssy, € 149,00, o.a. online te koop.

3. Arket, € 99,99, online en in de winkel in Brussel te koop.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Melissa Muñoz

  Straffer: Het artikel gaat hier over tips bij goed weer om toch professioneel over te komen op de werkvloer.. Of wat al dan niet mag van de werkgever (in verband met het goede weer) en er moet toch weer een exemplaar over religie beginnen.. Triest

 • Sébastien Bo

  Straf: volgens dit artikel mag een werkgever beslissen wat voor kleren er aangedaan mogen worden, maar als een werkgever vraagd om geen religie gebonden kleren te dragen zoals een groot kruis rond de nek dragen of een bourka, dan is het alle hel die losbreekt en dan heeft de werkgever niks meer te zeggen. Nochtans vraagt een werkgever dan voor er voor te zorgen dat zijn winkel religie neutraal zou zijn, zo dat hij klanten kan krijgen van alle religies.

 • Herman Willems

  En wanneer mogen mannen in rok rondlopen ? Het is veel gezonder en comfortabeler. Wij zitten nog steeds met een discriminatie ...

 • Patrick Van Roey

  Shorts in het openbaar zou verboden moeten worden. Totaal gebrek aan klasse en stijl.

 • ronny cuypers

  Als vrouwen met de beentjes bloot mogen, dan moeten mannen dat ook mogen. Anders spreken we van een serieuze discriminatie.