In deze stoffen zweet je het minst en zo camoufleer je plekken en kringen

Bruno Press
Het is zweten en puffen geblazen deze week, en met temperaturen die boven de dertig gaan, wordt het er niet bepaald beter op. Omdat sommige mensen helaas moeten werken en niet de hele dag ergens in een zwembroek of bikini kunnen neerliggen, leggen we uit welke materialen, kleuren en prints je best draagt.

Natuurlijke stoffen versus synthetische

Het is niet de eerste keer dat we dit schrijven, maar wie niet als een rund wil zweten bij dit soort temperaturen, doet er goed aan om ademende stoffen te dragen die je lichaam koel houden. Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort. Gelukkig vind je kledij in deze natuurlijke materialen tegenwoordig niet alleen in het duurdere segment. Heel wat ketens mixen wel nog steeds natuurlijke en kunststoffen met elkaar om de prijs te drukken, waardoor het ademende effect verloren gaat. Altijd dus even goed op het kledinglabel letten.

Donkere kleuren versus lichte

Het is ons met de paplepel ingepeperd dat donkere kleuren zon absorberen, dus grijpen we in de zomer massaal naar lichte kleuren. Maar waarom dragen woestijnvolkeren dan zo vaak zwart? Het klopt inderdaad dat witte kleding de stralen van de zon weerkaatsten en dat zwarte kleren ze net absorberen. Alleen komt warmte niet alleen van de zon, maar ook van je eigen lichaamstemperatuur. Als je een tijdje op een terras zit in witte kleren, wordt je lichaamswarmte ook teruggekaatst naar je lichaam, waardoor je moeilijk kan afkoelen. Zwarte kledij absorbeert de lichaamswarmte, met als gevolg dat je lichaam sneller zal afkoelen. Als je alleen even buitenkomt overdag tijdens de lunchpauze, doet lichte kleding prima dienst. Maar als je langer in de zon vertoeft en je lichaamstemperatuur de hoogte ingaat, ben je beter af met zwart.

Prints versus effen

Wie snel last heeft van zweetplekken, draagt in de zomer best zoveel mogelijk drukke prints. Opvallende kledingstukken met grafische prints camoufleren okselvijvers namelijk als geen ander. En het is meteen een ideale gelegenheid om eens wat meer te experimenteren met je kledingstijl. Verder zijn zweetplekken ook minder zichtbaar in –logischerwijs - donkere kleuren dan lichte tinten. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mieke Willems

  Inderdaad, viscose is een natuurlijke vezel en geen synthetische zoals beweerd wordt in dit artikel. Je zal hierin dan ook bijna geen zweetgeur in ontwikkelen.

 • ANN PLATTEAU-DE VOS

  Aan De Vos Viscose is een natuurlijke vezel, namelijk een houtvezel !! En dus zeker geen kunststof vezel zoals vermeld in het artikel. Het voelt koel en fris aan, zeker bij deze hitte en er hangen niet snel kwalijke geurtjes in zoals bv bij polyester. Ook de betere merken maken ook veel gebruik van viscose stoffen.

 • Christine Baetens

  Sorry, Tommy, maar je slaat de bal mis. Synthetische vezels drogen dan wel sneller op, maar ze geven nadien zeker wel een kwalijk luchtje af en je gaat er veel sneller in transpireren. Er gaat niets boven natuurlijke vezels bij hitte

 • Tommy Fonteyne

  ja, maar als katoen nat is droogt het veel slechter dan polyester ook wol wordt kletsnat en dan. geef mij maar een polyester shirt bij overmatig zweet ook weer snel droog en vooral geen geurtjes!!!!

 • Amber Habex

  Goed nieuws voor alle metalheads!