In deze sector verdienen vrouwen 35% meer dan mannen

Chiara Ferragni.
GC Images Chiara Ferragni.
Wereldwijd neemt de loonkloof steeds meer af en toch ligt het maandloon van mannen in bijvoorbeeld de Europese Unie nog altijd 19,1 procent hoger dan dat van vrouwen. Maar in één industrie is het omgekeerde waar: de modewereld.

We schreven eerder al dat vrouwelijk modellen zo'n vier keer meer verdienen dan hun mannelijke collega's. Voor een catwalkshow van een topontwerper krijgen vrouwen rond de 45.000 euro betaald, terwijl mannen van diezelfde ontwerpers 'maar' 12.000 euro krijgen. Al hoef je geen model te worden om meer te verdienen dan een man. Er is een relatief nieuwe job ontstaan waarmee vrouwen maar liefst 35 procent (!) meer verdienen dan mannen.

Het gaat om social influencers oftewel mensen die hun doen en laten delen op sociale media en daar geld mee verdienen. Dat geld verdienen ze door samenwerkingen aan te gaan met merken. Ze posten dan bijvoorbeeld een foto van een paar schoenen en daar strijken ze een mooi bedrag mee op. Het Britse marketingbedrijf - met de erg gepaste naam - Influencer kwam tot deze conclusie nadat ze het inkomen van verschillende influencers onder de loep namen.

De best verdienende influencer ter wereld is trouwens de Italiaanse Chiara Ferragni. Met haar blog en sociale media kanalen draaide ze in 2015 al een omzet van 7 miljoen euro per jaar, en dat bedrag ligt ondertussen wellicht nog een stuk hoger. Carrièreswitch overwegen dames?