IKEA bindt de strijd aan tegen de plasticsoep

Archieffoto.
IKEA Archieffoto.
IKEA wil z’n steentje bijdragen in de strijd tegen de plasticsoep. De Zweedse meubelreus heeft bekendgemaakt dat hij in de toekomst meubels en accessoires gemaakt van zwerfplastic wil verkopen.

De plastic afvalberg die op de oceaan drijft, wordt steeds groter en groter. Alles samen drijft er zo’n 79.000 ton plastic op een gebied van 1,6 miljoen vierkante kilometer. Ter vergelijking: dat is 50 keer zo groot als België. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het online tijdschrift Scientific Reports. 

IKEA heeft laten weten dat ze hun schouders willen zetten onder de strijd tegen de plasticsoep. Eerder deze zomer kondigde de meubelketen al aan te stoppen met het gebruik en de verkoop van wegwerpplastic, zoals plastic rietjes, borden, bekers, diepvries- en vuilniszakken. Nu gaat het bedrijf nog een stapje verder: het heeft zich aangesloten bij NextWave, een initiatief dat plastic wil omvormen tot consumptieproducten. Tegen eind 2019 moeten de eerste interieurspullen gemaakt van zwerfplastic in de winkelrekken liggen. 

“We willen van zwerfplastic een grondstof voor de toekomst maken en we willen initiatieven nemen om te zorgen dat het plastic niet in de oceaan belandt”, reageert Lena Pripp Kovac, sustainability manager bij IKEA, in een persbericht. “We hopen dat dit lidmaatschap zal leiden tot nieuwe inzichten en innovaties, en dat we andere bedrijven kunnen inspireren om ons voorbeeld te volgen”, besluit ze.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carla Van Geel

  Investeren in afbreekplastic! Er zijn zo al zakjes in omloop maar blijkbaar nog veel te duur. Maak die goedkoper, plastic bedrijven moeten hun productie aanpassen met subsidies voor propere ingrediënten.

 • karien denil

  niet alleen Ikea, patrick en etiennne.....overal overal overal....ge koopt bv 100gr zalm in grootwarenhuis : eerst vacuüm verpakt, daarna nog eens in een veel te groot plastiek doosje.....alle dranken, alles....mijne rol blauwe pmd zak geraakt alsmaar vlugger vol...k vraag me eigenlijk af waar al dit belgisch plastiek afval naartoe gaat ? weet iemand waar die recyvlagefabriek staat ?

 • Patrick Weyers

  Ikea heeft nauwelijks nog 1/4de van de winkeloppervlakte nodig als ze plastic gaan verbannen,

 • Etienne De Bondt

  Dat ze eens beginnen met in hun winkel de plasticrommel niet meer te verkopen. Maar ja dan staat hun winkel leeg, tis daar allemaal plastic wat de klok slaat.