Hoe je kledij je zelfbeeld kan beïnvloeden

getty
Je kledingstijl is een manier om uit te drukken wie je bent. Maar wist je ook dat je kledij een invloed uitoefent op hoe je je voelt, je humeur, je zelfvertrouwen en je gezondheid? Wetenschappers noemen dit fenomeen 'enclothed cognition'.

Onderzoekers Adam Hajo en Adam D. Galinsky van de Northwestern University definiëren het als volgt: "het samengaan van twee onafhankelijke factoren -- de symbolische betekenis van de kleding en de fysieke ervaring van ze te dragen." Uit hun onderzoek bleek namelijk dat mensen die een doktersjas droegen aandachtiger waren dan wanneer diezelfde mensen vrijetijdskleding of een schildersjas droegen.

Zelfvertrouwen
Professor Karen. J. Pine van de Hertfordshire universiteit beschrijft hetzelfde fenomeen in haar boek 'Mind What You Wear': "Wanneer je een kledingstuk aantrekt, zal je automatisch bepaalde eigenschappen aanemen die ermee geassocieerd worden, ook al ben je je daar niet van bewust.

Eén van de proefpersonen in haar onderzoek getuigt: "Als ik comfortabele kledij draag voel ik me ontspannen en casual, maar als ik moeite doe voor een speciaal evenement of een meeting dan merk ik dat mijn postuur en manier van lopen anders is, zelfverzekerder."

thinkstock

Hoge hakken & little black dress
Wat trek je dan wel aan? Volgens een studie uit 2014 van autobedrijf Kia (ter ere van het redesign van één van hun automodellen) putten veel vrouwen zelfvertrouwen uit hoge hakken, een little black dress en een uniek parfum. Mannen voelen zich dan weer op en top als ze pasgeschoren zijn, strak in het (nieuwe) pak zitten en een frisse aftershave op hebben.

Natuurlijk is het verleidelijk voor de thuiswerkers onder ons om gewoon rechtstreeks uit je bed naar de computer te rollen en de hele dag in je pyjama door te brengen, maar als je je mooi en zelfzeker wil voelen, is het belangrijk om die sweatpants af en toe in de kast te laten liggen en iets aan te trekken waar je kracht uit put.