Hoe draag je best make-up als je ook een bril draagt?

getty
De juiste make-up aanbrengen is al een moeilijke missie op zich, en als je een bril draagt wordt die moeilijkheidsgraad nog eens een paar niveaus opgetrokken. Wat zijn de do's en don'ts van make-up dragen met een bril? Deze 6 tips helpen je op weg.

Doen: Het mag wat meer zijn (maar geen glitter)

Een bril verbergt je opgemaakte ogen een beetje, dus je mag als brildraagster wat kwistiger zijn met oogschaduw en eyeliner. Algemeen geldt: hoe dikker je montuur, hoe dikker je eyeliner mag zijn. Maar overdrijf daarin zeker niet: te zware make-up in combinatie met een zwaar montuur is geen winner. Let ook op met glitters en blinkende oogschaduw. Matte oogschaduw flatteert brildraagsters beter. Heb je een bril met doorzichtige randen, dan kan je vasthouden aan je 'normale' brilloze make-upritueel. Dit soort brillen verandert je gezicht namelijk amper.

Doen: de juiste stijl bij de juiste glazen

Als je bijziend bent, verkleint de bril je ogen. Gebruik in dat geval de klassieke trucjes om je ogen groter te laten lijken: een goed krullende mascara, eventueel een wimperkruller, lichte tinten oogschaduw, eyeliner bovenop je ooglid en eventueel een licht lijntje oogpotlood in je waterlijn.
Ben je verziend en worden je ogen groter door de glazen, dan moet je extra voorzichtig zijn. Foutjes worden dan nog meer in verf gezet. Skip de eyeliner en ruil in voor een zacht oogpotlood, vervaag je lijntje voldoende en werk af met een verlengende mascara.

Niet doen: valse wimpers

Lange wimpers zijn geweldig, maar het wordt nogal vervelend als je elke keer je knippert het gevoel krijgt dat er iemand in je oog port. Blijf weg van alles dat je wimpers onnatuurlijk lang maakt en je glazen raakt. Kies in plaats daarvan voor mascara die je wimpers extra accentueert, zonder dat ze tegen je bril lijken aan te schuren.

Algemeen geldt: hoe dikker het montuur, hoe dikker je eyeliner mag zijn. Maar overdrijf ook niet.
thinkstock Algemeen geldt: hoe dikker het montuur, hoe dikker je eyeliner mag zijn. Maar overdrijf ook niet.

Doen: concealer onder het oog

Je denkt misschien dat je concealer om je wallen te verbergen kan overslaan, omdat je bril die wel verstopt. Niets is minder waar. Het glas van je bril kan kleurverschillen onder het oog net extra benadrukken, dus een concealer - in een iets lichtere tint dan je huid - is een must. Zet stipjes in de binnenste hoek van je oog op de plekken waar je donkere vlekken ziet. Veeg vervolgens voorzichtig uit met je vingertoppen.

Doen: foundation fixeren

Om te verhinderen dat je montuur vol foundation hangt en ook alles wegveegt, hebben de plekken die met je bril in aanraking komen net iets meer nodig. Wrijf eerst met een vochtig sponsje over je neusbrug en bovenkant van je wangen, om het teveel aan foundation weg te vegen. Breng daarna wat poeder aan op die plekken om je foundation te fixeren.

Niet doen: je wenkbrauwen negeren

Een bril zorgt ervoor dat alle aandacht naar je wenkbrauwen wordt getrokken, dus die hou je best in optimale conditie. Verzorg ze goed, pluk verdwaalde haartjes weg en accentueer ze eventueel wat extra met wenbrauwmascara of potlood. De volle wenkbrauw is trouwens weer helemaal in.