Hoe 15 kunstenaars de 'racistische' sweater van H&M omtoveren tot kunstwerkje

Instagram @dear_quinton
De heisa rond de 'racistische' trui van H&M is nog altijd niet gaan liggen. De ouders van het jongetje verhuizen uit veiligheidsredenen en de Zweedse modeketen heeft een diversiteitsmanager aangenomen in de hoop daarmee het publiek te sussen. Op sociale media proberen talloze kunstenaars ondertussen toch iets moois van de situatie te maken door de foto van het jongetje onder handen te nemen.

Eerder deze maand verscheen de omstreden foto van het zwarte jongetje met de groene trui. Dat leidde tot wereldwijde kritiek dat H&M racistisch of op zijn minst dom is. Onder andere NBA-basketter LeBron James en rapper Diddy reageerden ontzet. Rappers The Weeknd en G-Eazy stopten hun samenwerking met H&M en in Zuid-Afrika waren er betogingen aan sommige H&M-winkels.

Koning

Hoewel de kunstenaars er elk hun eigen draai aan gaven, hebben ze bijna allemaal een koning gemaakt van het jongetje. De Britse Liam kreeg verschillende keren een kroon op zijn hoofd gezet en de tekst op zijn trui werd meermaals vervangen door ‘king’. Bekijk een selectie van aantal werken hieronder:

everything the light touches, is ur kingdom. ✊🏾 #wekings #hmholdthisL #royaltyroyaltyroyalty

Een foto die is geplaatst door null (@sptheplug) op

put some respeck on my young black king @HM 😤 #FIXEDIT (I really hope this makes its way to him 🦋)

Een foto die is geplaatst door null (@hippypotter) op

✌🏿🌻 #hm #hmracist

Een foto die is geplaatst door null (@beta_meches) op

Say no to Racism #noracism #hmracist @hm @hm_man @hm_man #hmkids #hmturkiye yazıklar olsun

Een foto die is geplaatst door null (@fatma_parladan) op

“Born A King” 👑✊🏿 #artlife #artofrahiem #king #pastels #blackart

Een foto die is geplaatst door null (@rahiem_milton) op

Dear @hm #phreshlaundry #art #hm #diversity #thoughts #king back to my laundry...

Een foto die is geplaatst door null (@thatlaundry) op
13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • ringo van der pulst

  Veel witte mensen wonen er nu ook niet echt in de jungle.Indiana jones af en toe.Stop ne keer met al die zever.Als ik een bruin iemand zie kijk ik er naar als naar een wit of geel of rood iemand.En zonder daar zever bij te denken.Trouwens wat is er mis aan een bruin kleurtje?De helft van europa gaat er voor naar de warmere landen of de zonnebank.Alhoewel dat het dan oranje is en niet bruin.

 • Henri Hendrickx

  Die ouders van dat jongetje hadden daar toch geen probleem mee? Wat een heisa weer voor iets dat bij de progressieven in het verkeerde keelgat geschoten is.

 • Filip De Cononckx

  Wat is er racistisch aan die trui? De regeltjes van de poco's maken onze samenleving totaal onverdraagzaam. De 'kunstenaars' zich achter die kar laten spannen getuigt niet van een superieure intelligentie.

 • chris bogaerts

  Ja maar dit was geen racisme......zelfs zijn eigen moeder die zegt van er geen drama van te maken. Wat een misselijke hypocriete wereld. Als we altijd in de achteruit kijkspiegel moeten blijven kijken dan gaan we blijven botsen....

 • anja byttebier

  moeten zij nu zo belachelijk doen over een gekleurd jongetje met een tekst op zijn sweater .is toch een mooie sweater of da nu een blank kind is of een chineesje ,japaneesje of een zwart jongetje of meisje heisa voor een onnozele tekst.aapjes zijn nu eenmaal bruin en dat kindje is ook bruin so wat.mooi kindje met mooie trui en degene die dit racistisch vinden doe normaal .