Het vuilste plekje op tram of bus is niet wat je verwacht

Unsplash
Bij warm weer hebben we nog minder de neiging om naar die plakkerige palen in de bus, tram of metro te grijpen. Want al die zweterige handen maken die dingen nog veel viezer, toch? Nochtans zijn het niet de gevreesde handgrepen die het vuilste zijn op het openbaar vervoer, legt microbioloog Susan Perkins uit.

We hebben goed nieuws en slecht nieuws. Om met een positieve noot te beginnen: die palen in bus-, tram- en metrostellen zijn niet zo vuil als we intuïtief zouden denken. Volgens de Amerikaanse microbioloog Susan Perkins zijn die zelfs relatief proper. Er zijn niet veel slechte bacteriën die kunnen overleven op het roestvrij staal waarvan de handgrepen gemaakt zijn, aldus Dr. Perkins.

Het slechte nieuws? Dat houten bankje waarop je zit terwijl je wacht op bus of tram is een pak viezer. Als het bankje van hout gemaakt is tenminste. In het poreuze hout blijven microben veel makkelijker hangen en woekeren, waardoor het veel viezer is om je daar op neer te vlijen. Wij onthouden: rechtstaand wachten op de bus of tram, maar wel onbevreesd de paal in het voertuig vastgrijpen om niet te vallen. Dat weten we dan ook weeral.