Ga naar de mobiele website
^ Top

Het is blote benen-weer: 6x zelfbruiners getest door de NINA-redactie

Thinkstock
Volgende week wordt het bijna 20 graden. De mensen dumpen en masse hun winterkleren en de terrasjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Wij schieten echter vooral in paniekmodus. Hallo, melkflesbenen.

Aangezien niemand graag een nietsvermoedende voorbijganger wil verblinden met die reflecterende witte benen van ons, herinnert de voltallige NINA-redactie je graag aan haar favoriete zelfbruiners. Smeren maar!

Redactrice Sophie probeerde Benefit Zero Tanlines links: voor - rechts: na
NINA Redactrice Sophie probeerde Benefit Zero Tanlines links: voor - rechts: na

Redactrice Sophie smeerde zich in met Benefit Hoola Zero Tanlines (€ 32,50): "Een instant zongebruind kleurtje"

Hoewel ik een sneeuwwitje eersteklas ben, is zelfbruiner iets dat absoluut niet in mijn badkamer te vinden is. Na een mislukt experiment met de bruiningscrème van de mama (laten we zeggen dat de vlekken van de 101 Dalmatiërs er niets tegen waren), heb ik het product steeds angstvallig uit mijn routine geweerd. Tot nu.

De test: Zodra je op de tube drukt, komt er donkerbruin spul uit dat nog het best te omschrijven is als perenstroop. Niet echt geruststellend, maar ik besluit het er toch op te wagen. De verpakking belooft een instant effect en dat is ook wat je krijgt, al is dat kleurtje eenmaal uitgesmeerd een stuk natuurlijker. Extra pluspunt: door een sponsje in de dop verwerkt zit, hoef je je handen niet vuil te maken. Dat klinkt beter in theorie dan het werkt in praktijk, want tijdens het smeren stoot ik regelmatig met mijn hand tegen mijn been, waardoor de rug en duim van mijn hand alsnog een mooi kleurtje krijgen.

Conclusie: Ik ben verrassend genoeg best te spreken over deze zelfbruiner. Erg zuinig is het niet, het sponsje absorbeert een deel van het product, waardoor je meer moet gebruiken, maar de kleur is naturel, streeploos en blijft gedurende de dag goed zitten. Doordat de kleur zo natuurlijk oogt, is deze zelfbruiner wel vooral geschikt voor dames met een lichte huidskleur. Uiteraard kan je altijd meerdere laagjes aanbrengen, maar dan wordt het wel een erg duur grapje.

Benefit
Redactrice Nina probeerde He-Shi Face & Body Tanning Gel links: voor - rechts: na
NINA Redactrice Nina probeerde He-Shi Face & Body Tanning Gel links: voor - rechts: na

Redactrice Nina probeerde He-Shi Face & Body Tanning Gel (€ 23,85): "Handig voor zelfbruinerdummies"

Ik ben gezegend met genen die mij snel een bruin kleurtje bezorgen en heb dus nul ervaring met zelfbruinende toestanden. Tel daarbij de talloze horrorverhalen met knaloranje strepen in de hoofdrol, en je begrijpt dat ik niet meteen sta te springen om te beginnen smeren.

De test: Qua structuur lijkt het product vooral op een bodylotion, wat mij het veilige gevoel geeft dat ik gewoon iets moet doen dat ik kan - namelijk mijn benen insmeren. Enkel de diepbruine kleur doet me even slikken. Mijn kleurtje verschijnt meteen na het uitsmeren van het product, en de opluchting is groot dat die beruchte knaloranje strepen uitblijven. Het smeert handig - met een apart verkrijgbaar handschoentje - en het kleurtje verspreidt zich mooi egaal. Heel handig voor zelfbruinerdummies.

Conclusie: Het relatief natuurlijke resultaat heeft me aangenaam verrast. Vertel het niet verder, maar op een eerste blote benendag kan ik mij voorstelllen dat ik voortaan een tikje (of liever: tintje) valsspeel. De angst dat het opvalt dat je zelfbruiner hebt gebruikt, lijkt me overbodig met dit product. De beloofde bruine kleur "voor 7 tot 10 dagen" is wel schromelijk overdreven: na 3 dagen heb je een nieuwe smeersessie nodig. Maar aangezien die heel makkelijk verloopt, hoeft dat niet echt een probleem te zijn.

He-Shi
Chef Eva testte de Lancaster Self Tan Beauty In Shower Body Lotion links: voor - rechts: na
NINA Chef Eva testte de Lancaster Self Tan Beauty In Shower Body Lotion links: voor - rechts: na

Chef Eva testte de Lancaster Self Tan Beauty In Shower Body Lotion (€ 25): "Bruin, maar gevlekt"

Ik had al eerder zelfbruiner gebruikt, maar eigenlijk nooit met fijne resultaten. Ik hou niet van de geur, de kleur (eerder oranje dan vakantiegloed) en het gebruiksgemak.

De test: Deze douchegel voelt en ruikt heel erg fijn in de douche. Toch geloof ik niet dat ik een egaal resultaat kan krijgen op een natte huid. Ik scrub mijn huid mooi en gebruik de gel enkel op mijn benen, na het douchen. Het is een beetje moeilijk om te zien of ik de gel wel gelijkmatig aanbreng, dat zie je niet zo goed in de douche. Een paar uur later komt de typische zelfbruingeur tevoorschijn, het is dus aan het werken. Mijn benen worden al na één toepassing bruiner. Helaas wél gevlekt. De volgende dag doe ik nog iets beter mijn best en gebruik ik wat minder. Het resultaat is iets egaler, maar de vlekken rond mijn voeten en knieën blijven.

Conclusie: Bruin ben ik wel écht, mijn benen voelen ook streelzacht aan, maar helemaal egaal krijg ik het niet, ook niet na goed oefenen. Voor de zekerheid draag ik donkere broeken de eerste dagen, maar ik heb de indruk dat de kleur echt niet afgeeft. Maar helaas, ik ben alweer niet overtuigd. Fijn als je snel kleur nodig hebt, maar ik hou het toch liever bij geduld, een goede zonnecrème en een ticket naar de zon.

Lancaster
Redacteur Timon ging aan de slag met de Clarins Self Tanning Milky-Lotion links: voor - rechts: na
NINA Redacteur Timon ging aan de slag met de Clarins Self Tanning Milky-Lotion links: voor - rechts: na

Redacteur Timon ging aan de slag met de Clarins Self Tanning Milky-Lotion (€ 27,90): "Een midweek op het strand"

Ik heb nog nooit eerder bewust zelfbruiner opgesmeerd. Wel een keer onbewust, toen ik dacht dat ik aftersun opsmeerde maar het eigenlijk om een selftanner bleek te gaan. Daar herinner ik me alleen nog oranje strepen van in mijn gezicht. Een goede ervaring was dat dus niet bepaald.

De test: Het lijkt net een gewone bodylotion, een melkachtige witte crème die makkelijk uitsmeert en intrekt. Door de witte kleur vond ik het ook niet zo heel spannend om te gebruiken. Wel was ik erg benieuwd omdat ik geen idee had wat het effect zou zijn. Eén groot nadeel: de geur is niet te harden. De zelfbruiner hoort te ruiken naar vijgen, maar was echt mijn ding niet en veel te intens.

Conclusie: Ik ben aangenaam verrast. Het resultaat oogde erg natuurlijk, net alsof je een midweek op het strand hebt gelegen. Maar verwacht wel geen extreem kleurverschil, want dat was er nu ook niet. Gewoon een natuurlijk tintje. Het product belooft een zonnige teint, en dat is ook exact wat het voor mij deed. En -raar maar waar - ik zie mezelf dit zeker nog gebruiken in de toekomst. Ideaal om snel een paar daagjes zon te veinzen.

Clarins
Redactrice Tine probeerde de Avene hydraterende zelfbruiner links: voor - rechts: na
NINA Redactrice Tine probeerde de Avene hydraterende zelfbruiner links: voor - rechts: na

Redactrice Tine probeerde de Avene hydraterende zelfbruiner (€ 14,50): "Mijn vaste badkamerbuddy"

Behalve de alom bekende bodylotion-met-een-tikje-zelfbruiner van Dove ben ik altijd angstvallig weggebleven van zelfbruiners, uit angst om eruit te zien als een luipaard (en niet in goede zin). Over die van Dove kan ik alleen maar goede dingen zeggen, maar het zware geschut liet ik tot voor kort altijd links liggen.

De test: Het product vertoont veel gelijkenissen met mijn vertrouwde bodylotion van Dove. Het is in feite een hydraterende crème met zelfbruiner erin. Aan de kleur zie je echter wel meteen dat de nadruk op de bruiner ligt: het is een soort mokkakleurtje. De consistentie en de textuur stemden me echter gerust: die zijn hetzelfde als bij een vochtinbrengende crème. Om echt effect te zien heb je wel een paar laagjes nodig, van het eerste laagje is weinig te zien, maar na twee keer smeren merk je wel degelijk effect.

Conclusie: Het is niet alsof je er plotsklaps uitziet alsof je twee weken Tenerife achter de rug hebt, het is echt een subtiele zelfbruiner (wat ik net fijn vind). Maar op complimentjes voor bruine benen hoef je dus ook niet echt te rekenen. Geheel boven verwachting ben ik fan. Deze zelfbruiner wordt mijn vaste badkamerbuddy met het bruiloftseizoen in het verschiet.

Avene
Redactrice Ellen testte Uriage Bariésun uit links: voor - rechts: na
NINA Redactrice Ellen testte Uriage Bariésun uit links: voor - rechts: na

Redactrice Ellen testte Uriage Bariésun uit (€ 13,50): "Mijn zelfbruinervrees bleek ongegrond"

Ik ben een zelfbruinermaagd. Na heel wat horrorverhalen van vriendinnen, had ik er vrede genomen dat mijn benen er nu eenmaal wit uitzien, ook onder fleurige rokjes in de zomer. Liever dat dan vlekken.

De test: Het is een spray, die makkelijk uitsmeert. De witte kleur verraste me, ik had een bruine kleur verwacht - en maakte het niet altijd even makkelijk om te weten welke zones al ingesmeerd waren. Leuk detail: ik had de spray aangebracht enkele uren voor ik naar mijn wekelijkse boksles moest. En had er te laat aan gedacht dat je daar beenbeschermers moet dragen. Ik begon al te vrezen dat ik met oranje bovenbenen en witte scheenbenen zou moeten rondlopen, maar die vrees bleek gelukkig ongegrond.

Het resultaat: verwacht geen diepbruine kleur, maar een subtiel resultaat. Op de flacon staat dat het de benen doet stralen en dat klopt ook helemaal. Mijn benen zien er sunkissed uit. Ik had schrik om een Donald Trump look-a-like te worden, maar in de plaats daarvan zien mijn benen er gewoon niet meer ziekelijk wit uit en mijn blauwe plekken (ik ben daar nogal gevoelig aan) en fijne, blauwe adertjes vallen minder hard op. Wonder boven wonder bleek mijn jarenlange zelfbruinervrees ongegrond en ben ik helemaal overtuigd nu.Dit artikel verscheen eerder al op Nina.be

Uriage1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Lily Of Flanders

    Clarins heeft een product waarvan je een paar druppels met je bodylotion mengt. Werkt heel goed en stinkt niet.

Meld een bug