Het grote gevaar achter gelnagels

© Thinkstock.
© Thinkstock.
Voor dames die graag rondlopen met netjes gekuiste, blinkende nageljes, zijn gelnagels ongetwijfeld de beste oplossing. Ze zijn niet alleen super stevig, maar blijven ook weken aan je vingers zitten. Toch is de manicure niet zo onschuldig als het op het eerste gezicht lijkt. Dermatologen waarschuwen immers dat gelnagels het risico op huidkanker verhogen.

"Vrouwen die regelmatig gelnagels op hun vingers laten zetten, moeten dringend hun voorzorgen nemen tegen huidkanker", waarschuwt dokter Chris Adgun van de New York Universitey School of Medicine. Gelnagels worden immers in laagjes aangebracht via speciale nagellakken. Na elk laagje moeten schoonheidskoningen hun handen onder UV-licht houden en precies daar schuilt het gevaar.

"We weten niet goed hoe de toestellen juist staan afgesteld", gaat dokter Adgun verder. "Bijgevolg weten klanten niet hoe fel ze worden blootgesteld aan de UV-bestraling." Vrouwen die het niet kunnen laten gelnagels te zetten, raadt hij bijgevolg ook aan om hun handen vooraf altijd in te smeren met zonnecrème. Als het van dokter Adgun afhangt, kunnen we maar beter zo weinig mogelijk met gelnagels in aanraking komen. "Gezien de ernstige gevolgen die ze teweegbrengen, is het beter om enkel gelnagels te zetten bij een speciale gelegenheid."

Veroudering huid
Naast een verhoogd risico op huidkanker, dragen gelnagels ook bij tot een veroudering van onze huid. Opnieuw is het UV-licht de grote boosdoener. Wie desondanks blijft volhouden, maakt dus veel kans om met perfect gemanicuurde nagels rond te lopen aan een rimpelig hand. Bovendien verslechtert de kwaliteit van onze nagels aanzienlijk. Of dit komt door de nagellak zelf of het product om het eraf te halen, is nog niet helemaal duidelijk.

Maar er zijn nog ernstigere risico's verbonden. Zo kan een langdurige manicure aan de basis liggen van een vertraagde diagnose. Onder de dikke laag producten, kunnen immers infecties ontwikkelen en zelfs tumors. "Een manicure gedurende lange tijd is nooit een goed idee, omdat je zo onmogelijk kan controleren wat er zich onder je nagels afspeelt", vervolledigt Adgun.

De UV-lampen vormen het grootste gevaar. © Thinkstock.
De UV-lampen vormen het grootste gevaar. © Thinkstock.


Video