Ga naar de mobiele website
^ Top

Het gevaar van nepmake-up: broeihaard van bacteriën en kankerverwekkende stoffen

thinkstock
Fake is in. Een Louis Vuitton of Chanel heb je tegenwoordig al aan je arm voor een paar tientjes. Het label 'made in China', moet je er wel bijnemen. Maar niet alleen handtassen en luxegoederen worden nagemaakt, ook in de cosmetica doet de namaakindustrie overuren. Zo'n neplipstick of -oogschaduw mag dan een mooi prijskaartje hebben, de gevolgen zijn heel wat minder fraai.

Het lijkt ideaal: een Naked-pallet van Urban Decay voor de fractie van de prijs, je favoriete lipstick van MAC die niet meer gemaakt wordt, of de Kylie Jenner lip kits die overal uitverkocht zijn. De stap naar nepproducten is dan snel - vaak zelfs zonder het te weten - gemaakt. En die is dus niet zonder gevaren.

Toen de Amerikaanse Haven Cruise haar wangen poederde met een nep Ben Nye product, werd ze de volgende ochtend wakker met een pijnlijke huid vol bultjes en droge plekken. YouTubester Sarah Tanya kreeg bij haar fake oogschaduw een gratis ooginfectie cadeau, vlogster Jordan Byers kon naast een nieuw kleurtje op haar lippen ook op een brandend gevoel rekenen en de Canadese Missy Chrissy had geen gevoel meer in haar lippen nadat ze namaaklipsticks uitprobeerde. Goed voor je portefeuille, iets minder voor je huid, zo blijkt. Maar waar komt al die namaak plots vandaan?

Geld, geld en nog meer geld

Wie ernaar op zoek gaat, vind een schat aan namaakproducten op talloze louche Chinese websites, maar ook tweedehandssites staan er vol mee. En dan is een vergissing al snel gebeurd. Hoe het komt dat nepmake-up zoveel gemaakt wordt? Simpel: er zit geld in. Veel geld.

In tegenstelling tot de mode-industrie heeft de beautywereld het allesbehalve hard te verduren. De verkoop stijgt jaar na jaar, en omdat het relatief goedkoop is om cosmetica in grote aantallen te produceren, ligt de winstmarge in vergelijking met andere goederen erg hoog. En wanneer er ergens geld mee te verdienen valt, is namaak nooit ver weg. Een voorbeeld: liefst 30 procent van alle medicatie die in omloop is, is namaak. Dan gaat het niet om een simpel keeltabletje, maar medicijnen tegen malaria of hartproblemen. We hoeven er dus geen tekeningetje bij te maken dat de producenten van die goederen het niet zo nauw nemen met veiligheid. En dat geldt helaas ook voor make-up.

Lees verder onder de video

Kankerverwekkende stoffen in je lipstick?

De continue groei van de cosmetica-industrie zorgt ervoor dat ook het aantal nepproducten exponentieel toeneemt. En niet alleen de grote namen als Armani, La Mer en Chanel zijn de dupe. Ook nichemerken die moeilijker te krijgen zijn, zoals Kat Von D, Lime Crime en Tarte worden veelvuldig nagemaakt. Vaak zien die producten er ook nog eens net echt uit, tot je ze effectief opsmeert.

Veel producten bevatten namelijk gevaarlijke ingrediënten. Volgens de FBI werden er al aluminium, kankerverwekkende stoffen, veel te hoge concentraties aan bacteriën en zelfs urine van paarden in namaakproducten teruggevonden. "Zulke producten kunnen ernstige reacties teweegbrengen, zoals acne, psoriasis, uitslag en infecties," zo staat er in het rapport te lezen. Merken als MAC en Anastasia Beverly Hills deden zelf ook al onderzoek naar de namaakindustrie, en vonden zelfs sporen van lood, arseen, glas en kwik. En daar stopt het niet. Vaak worden de producten vervaardigd in fabrieken in China, en die zien er niet al te netjes uit. "Beeld je het vuilste kot in dat je ooit hebt gezien," zegt Gregg Marrazzo van cosmeticagigant Estée Lauder Companies aan Refinery29." "Wel, dat is net een kraaknette operatiekamer, in vergelijking met die fabrieken. Het is er ranzig, er zijn overal bacteriën, ... niet om aan te zien."

Wat wordt eraan gedaan?

MAC, als één van 's werelds meest nagemaakte merken, trekt al een hele tijd ten strijde tegen de nepindustrie. In 2016 namen ze meer dan 2,6 miljoen fake producten in beslag, maar het blijft een straatje zonder eind. "Je pakt er één, en er duiken er twee nieuwe op," aldus Marrazzo. "En het probleem verergert alleen. Zelfs nichemerken worden nu nagemaakt." Toen ze bij Ben Nye lucht kregen van het beruchte neppoeder, veranderden ze meteen de verpakking, zodat de namaakproducten makkelijker te herkennen zijn.

Ook Kylie Jenner kaartte het probleem al aan, zowel op haar sociale media als in een recente aflevering van haar realityshow. Het belangrijkste blijft immers om de consumenten bewust te maken van de gevaren van namaakproducten én het feit dat ze wel degelijk bestaan.

Wat kan je zelf doen?

- Wees op je hoede als je make-up online koopt. Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook.

- Koop nooit van onbetrouwbare websites. Twijfel je? Dan kan je altijd het merk een mailtje sturen om te vragen of het een officieel verkooppunt is.

- Heb je een product gekocht, maar merk je dat de textuur, kleur of geur raar is? Stuur het dan meteen terug, of keil het zelf in de vuilnisbak. Better safe than sorry!
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Toeja

  Nep make-up ik zou het nooit kopen , in kruitvat heb je zoveel goede merken en ook bij Hema super voor lipsticks. Nooit problemen mee!

 • Severine C

  Ik doe er maar soms op, en koop nogal dure bio-producten, want ik kan bijna nergens tegen. Dat wil al veel zeggen hé

 • Ano Niem

  Ik koop gewoon make up in kruidvat, meeste zelfs van het merk essence, heel goedkoop en hele goede make-up

 • mieke jansens

  make up ... nooit begrepen .. bah

 • Berlinda Lenssens

  Als je het niet kunt permitteren koop het niet...het word heus wel opgemerkt als je handtas nep is hoor. En make up van geen merk is evengoed. Beter dan een fake merk althans. Maar ja FAKE dat hebben veel mensen graag blijkbaar in alles.. .

Meld een bug