Haar maar waar: dus daarom worden je wimpers en wenkbrauwen nooit langer

thinkstock
Om onze lokken gezond te houden moeten we een paar keer per jaar naar de kapper om onze coupe te laten kortwieken. Maar hoe komt het nu eigenlijk dat we onze wimpers en wenkbrauwharen nooit moeten bijknippen?

Een mens groeit in zijn leven maar liefst 949 kilometer haar, maar dat hebben we niet te danken aan onze wimpers en wenkbrauwen. Want die doen lekker tegendraads en groeien gewoon niet mee.

Hoe dat komt? Je haar weet zelf wanneer het moet stoppen met groeien. Ja, echt. Op ons hoofd worden er continu nieuwe haarzakjes aangemaakt en cellen vernieuwd, waardoor ons haar blijft groeien tot een gemiddelde van maar liefst 15 centimeter. Rond onze ogen bevatten de cellen echter heel andere informatie, waardoor je haar weet wanneer het moet stoppen met groeien.

Dat heeft te maken met de beschermende functie van onze wenkbrauwen en wimpers. Zo verhinderen ze dat vuil, zweet en andere kleine voorwerpen in onze ogen terecht kunnen komen. Om dat optimaal te kunnen doen, is er een bepaalde lengte nodig. Is die lengte bereikt? Dan gaan ze op vervroegd pensioen en stoppen ze met groeien. Simple comme bonjour.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels