Grote man achter H&M stopt

Stefan Persson (72), zoon van oprichter Erling Persson.
kos Stefan Persson (72), zoon van oprichter Erling Persson.
Hennes & Mauritz-'patriarch' Stefan Persson trekt zijn handen af van de Zweedse kledingketen. De 72-jarige miljardair, een van de rijkste mensen ter wereld, draagt de voorzittershamer bij H&M over aan zijn zoon Karl-Johan Persson, die afgelopen jaren al was belast met de dagelijkse leiding van het modeconcern.

De wisseling aan de top komt op een moment dat doorgevoerde veranderingen bij H&M vruchten beginnen af te werpen. De totale verkopen dikten vorig jaar met met 11 procent aan tot bijna 233 miljard Zweedse kroon, omgerekend zo’n 21,9 miljard euro. Daarnaast steeg de jaarwinst mede dankzij inspanningen om de kosten te beperken tot 13,4 miljard kroon, van 12,7 miljard kroon in 2018.

H&M werd in 1947 opgericht door Erling Persson (1917-2002). Hij opende zijn winkel Hennes (“van haar” in het Zweeds) in de stad Västerås. Het bedrijf floreerde en breidde uit. Persson kocht in 1968 de herenconfectiewinkel Mauritz Widforss waardoor de bedrijfsnaam Hennes & Mauritz werd. Stefan Persson is een zoon van oprichter Erling. 

Stefans zoon Karl-Johan (44) was als topman de laatste jaren de drijvende kracht achter onder meer het opschalen van de onlineactiviteiten van H&M. De dagelijkse leiding komt nu in handen van Helena Helmersson, de eerste vrouw ooit op deze post bij H&M. Helmersson begon in 1997 op de inkoopafdeling van het bedrijf en werkte zich afgelopen jaren al op tot operationeel directeur.

Karl-Johan Persson (44).
REUTERS Karl-Johan Persson (44).1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Johny Vermeiren

    Altijd veel keus bij H&M, en zeker voor iedere portemonnee!