Geheimzinnige ontwerper Martin Margiela werkt eindelijk mee aan documentaire

Defilé Maison Margiela.
Photo News Defilé Maison Margiela.
“Er was een moment waarop zijn kleding en stijl mensen choqueerde. Maar ook het feit dat hij zichzelf niet liet zien, hield mensen in de ban. ‘Wie is hij? Wanneer gaat hij uit z'n schulp komen’", steekt Jean-Paul Gaultier van wal in de nieuwe documentaire ‘Martin Margiela: In His Own Words’ die deze week in première ging. Het is niet de eerste film over de ontwerper, wel de eerste keer dat hij zelf wilde meewerken. 

Het Belgische modelabel Maison Margiela (eerst Maison Martin Margiela) werd in 1988 uit de grond gestampt nadat Martin Margiela afstudeerde aan de Antwerpse modeacademie en wat ervaring opgedaan had bij Jean-Paul Gaultier. Met zijn eerste show wist hij al meteen een grote indruk te maken omdat hij zo anders omging met mode. Zo had hij bijvoorbeeld tweedehandsstukken uit elkaar gehaald om daar met nieuwe stoffen een helemaal ander en uniek stuk van te maken. Het is onder andere voor die deconstructie- en reproductietechnieken dat hij zo bekend werd. In 2009 verdween Margiela definitief van het toneel. Het merk werd daarna een tijdje gerund door een vijftigkoppig anoniem designerteam, dat steevast in witte laboratoriumjassen op de shows verscheen. In 2012 ontwierpen zij een collectie in samenwerking met de Zweedse modeketen H&M, wat ervoor zorgde dat ook het grote publiek het Belgische merk leerde kennen. Twee jaar later nam ontwerper en enfant terrible John Galliano er het roer over. Een groter contrast leek haast niet mogelijk met de schuwe Martin Margiela, maar de collecties van Galliano kregen al bij al positieve commentaren en ook qua verkoop deed het merk het lang niet slecht.

De documentaire ‘Martin Margiela: In His Own Words’ ging deze week in New York in première en werd geregisseerd en geproduceerd door de Duitse Reiner Holzemer die ook al een biopic maakte over Dries Van Noten. Het is niet de eerste keer dat er een film over de ontwerper uitkomt, wél dat hij er zelf aan meewerkt. Het is erg opvallend dat de ontwerper nu wel een blik in zijn leven geeft, want hij houdt écht niet van de spotlights. Integendeel zelfs, er zijn zo goed als géén foto’s van de man achter het label te vinden en interviews geeft (of beter gaf) hij enkel per fax. Toen een sluwe paparazzo er toch in slaagde een snapshot van de ontwerper te maken, werd die onmiddellijk de wereld in gestuurd onder de veelzeggende titel ‘This is Fashion’s most invisible man’.

Er werd twee jaar geleden al eens een documentaire gemaakt over de Belgische modeontwerper, die kreeg toen de naam We Margiela. Margiela werkte destijds echter zelf niet mee aan de documentaire en liet alleen medewerkers en zijn zakenpartner Jenny Meirens aan het woord.

Opvolger voor Dries

Maar toch slaagde Holzemer erin om ‘Fashion’s most invisible man’ te pakken te krijgen. En dat heeft hij ook aan Dries Van Noten te danken. De Duitser maakte een documentaire over Van Noten in 2017 en die kon ook Margiela overtuigen. “Ik wilde Dries respecteren en niet gewoon verdergaan met de eerste de beste andere modeontwerper die op mijn pad kwam. Toen ik de tentoonstelling van Martin zag voor Hermès wist ik dat hij een geweldige opvolger zou zijn voor een volgende documentaire”, vertelt Holzemer aan kunst- en lifestylewebsite Dazed. 

Al was de samenwerking met Martin niet supergemakkelijk. Hij wilde niet in beeld komen en wilde ook niet dat zijn stem te horen was. Holzemer legt uit dat hij een manier vond om de stem aan te passen zonder dat die teveel afwijkt van Margiela’s eigen stem. Aan het eind van de film vertelt Martin tot slot dat hij nog niet alles vertelde wat hij te vertellen heeft over de modewereld. Zou er dan toch nog een vervolg komen op zijn modecarrière? 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gaby Vercruysse

    Een schitterende persoon qua mens en designer.Eerste shows gezien met dank aan Martin en Bob V. in Parijs. Zou graag nog eens Martin terug ontmoeten .....? Vorige week bij MM en super vriendelijke Veerle waarvoor Dank U . Gaby V