Fotograaf toont aan dat vrouwen zich niet moeten schamen voor okselhaar

Ben Hopper
Laten groeien of kortwieken? Als het op vrouwelijke lichaamsbeharing aankomt, laaien de discussies vaak hoog op. Al is er maar één mogelijke conclusie: iedereen moet zich vrij voelen om dat voor zichzelf te beslissen. Dat is ook exact de boodschap die de Londense fotograaf Ben Hopper wil verspreiden. 

In de loop van de geschiedenis is er iets vreemd gebeurd: vrouwen hebben de neiging - wat zeg ik, bijna een obsessie - gekregen om zich te ontharen. Oksels, benen en de bikinilijn, alles moet glad. Jarenlang werden we daartoe aangemoedigd door roddelbladen en glossy’s. 

Gelukkig komt daar langzaamaan verandering in. Zo zijn er heel wat sterren die het goede voorbeeld geven en zonder schroom hun lichaamshaar tonen. Denk maar aan Lady Gaga, Miley Cyrus, Cardi B, Madonna, Lourdes, Gigi Hadid of Rihanna. Of Nike, dat eerder deze week een model met okselhaar had gestrikt. En ook fotograaf Ben Hopper helpt een handje. Hij maakte een fotoreeks waarin allerlei vrouwen trots een bosje okselhaar tonen, toepasselijk genaamd ‘Natural Beauty’. 

De tekst gaat verder onder de foto & de video.

Ben Hopper
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De beauty-industrie heeft ons gebrainwasht. Al jaren worden vrouwen aangemoedigd om zich te ontharen”, licht Hopper ons toe. “Met deze reeks wil ik niet zeggen dat alle vrouwen hun okselhaar moeten laten groeien. Ik wil gewoon tonen dat de mogelijkheid bestaat. Mensen moeten het niet meteen afkeuren. Integendeel, we zouden beter alle schoonheidsidealen in vraag stellen.” 

De fotograaf zelf is alvast fan van een klein bosje onder de armen. “Dat kan echt mooi zijn. Sexy en empowering zelfs. Je moet stevig in je schoenen staan om je okselhaar te laten groeien. Iedereen die dat durft en zich niets aantrekt van alle kritiek, straalt veel zefvertrouwen uit. Dat is zeker aantrekkelijk.” 

‘Natural Beauty’ werd voor het eerst uitgebracht in 2014, maar gaat nu opnieuw viraal. Bovendien wordt het project steeds aangevuld met nieuwe foto’s. Benieuwd naar alle plaatjes? Die kan je bewonderen op de Instagrampagina en op de website van Hopper. Wij maakten alvast een selectie. 

Ben Hopper
Ben Hopper
Ben Hopper
Ben Hopper7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Schoensetters

  Eekes, okselhaar is voor mij allesbehalve sexy. Geef mij maar lekker fris gladgeschoren oksels. Zelf scheer ik ook mijn okselhaar om zweetgeur te vermijden.

 • Glenn Verbeeck

  Niks op tegen, kan best sexy zijn!

 • Niels Nielser

  Opzich..... Best wel sexy

 • Tina Colpaert

  Bah jakkes elk zijn zin natuurlijk!!!

 • Els Lefebvre

  Ik ben blij dat ik dat niet heb. Ik heb nog nooit okselhaar verwijderd