Fotograaf Annie Leibovitz viert 70ste verjaardag: 7 van haar meest iconische foto’s

Annie Leibovitz
AFP Annie Leibovitz
Van Andy Warhol over Lady Gaga en Barack Obama met zijn vrouw Michelle, de Amerikaanse sterfotografe Annie Leibovitz is de vrouw achter talloze fameuze filmsterrenfoto’s in Rolling Stone, Vanity Fair en Vogue. Naar aanleiding van haar 70ste verjaardag maakten we een overzichtje van een aantal van haar meest iconische foto’s. 

1. John Lennon op de cover van Rolling Stone

In 1970 ging Leibovitz aan de slag bij Rolling Stone en haar eerste opdracht voor het magazine was John Lennon, van wie ze meteen ook de allerlaatste foto nam. Een paar uur na de shoot werd hij vermoord. Op de cover omhelst een naakte Lennon zijn grote liefde Yoko Ono.

AP

2. Een zwangere Demi Moore op de cover van Vanity Fair

In 1983 verhuisde Leibovitz van Rolling Stone naar Vanity Fair en één van haar meest iconische foto’s daar was de hoogzwangere naakte Demi Moore in 1991. Het werd het best verkochte nummer uit de geschiedenis van het magazine.

AP

3. Whoopi Goldberg in een bad van melk

Deze foto van de toen nog opkomende komiek Whoopi Goldberg refereert naar een uitspraak van Goldberg zelf die grapte dat ze haar huid in bleekwater wou doppen om het blank te maken. Goldberg poseerde overigens ook niet bewust op deze manier, maar gleed uit. Leibovitz zei ooit dat het één van haar favoriete foto’s is.

4. LeBron James als eerste zwarte man op de cover van Vogue

In 2008 schreef Leibovitz geschiedenis toen ze de Amerikaanse basketter LeBron James als eerste zwarte man ooit op de cover van de Amerikaanse Vogue liet poseren naast model Gisele Bündchen.

5. Miley Cyrus topless voor Vanity Fair op haar 15de

Toen popster Miley Cyrus 15 jaar oud was deed ze een topless fotoshoot voor Vanity Fair en dat veroorzaakte nogal wat ophef. Leibovitz zei daar zelf toen over dat ze de beelden “prachtig” vond en ook Cyrus was enthousiast, al kwam ze daar later op terug. In 2013 noemde ze de foto’s “vreselijk”. 

6. Bruce Jenner maakt haar debuut als Caitlyn Jenner

In 2015 wist Leibovitz Bruce Jenner te overtuigen om voor de eerste keer als vrouw te poseren. De Vanity Fair cover met Caitlyn Jenner op, werd één van de meest bekende in de geschiedenis van het blad. 

AP

7. Serena Williams eveneens naakt en zwanger

25 jaar na de beruchte cover met Demi Moore, deed Leibovitz het nog eens opnieuw maar dan met Serena Williams. Hoogzwanger en naakt, ook deze foto sloeg in als een bom. 

ANNIE LIEBOVITZ/VF3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ann Sprengers

    Schoon madam!

  • christianne bruyland

    wat ik vooral merk aan de foto's, dat de BV's een enorm vertrouwen uitstralen naar de fotografe toe, chapeau en dat het zeer mooie zijn natuurlijk, echte kunstwerkjes

  • huib matthijssen

    En, bonje met the queen.