Fake beauty is hot, maar is een nepversie van je favoriete beautyproduct wel veilig?

Unsplash
Namaakversies van heel wat bekende beautymerken komen als paddenstoelen boven de grond. Het is dan ook enorm verleidelijk om heel wat euro’s te besparen door een namaakversie van je favoriete beautyproduct te kopen. Maar of het ook echt een goed idee is?

Waarom zou je enkele tientallen euro’s besteden aan een beautyproduct, als je online een quasi identieke versie gemakkelijk voor een fractie van de prijs op de kop kan tikken? Om heel wat verschillende redenen, zo blijkt.

Het grote voordeel aan een kopie van de echte versie is natuurlijk de prijs. Jammer genoeg gaan namaakproducten vaak (om niet te zeggen: meestal) hand in hand met heel wat nadelen. Eerst en vooral heb je geen enkel idee in welke omstandigheden het product in kwestie geproduceerd werd. Misschien werd er wel beroep gedaan op kinderarbeid? Wat natuurlijk niet wil zeggen dat grote merken nooit gebruik zouden maken van onethische praktijken. Check vooral even op apps als Cosmethics, Ethical Elephant en Good on You hoe het zit.

Gevaarlijk

De ethische kant daargelaten kan het ook gewoon zijn dat een nepversie van een product gewoon gevaarlijk is. Voor beautytools die worden aangedreven door batterijen valt het risico over het algemeen nogal mee. Producten met een elektrische snoer (zoals bijvoorbeeld een haardroger of stijltang) vormen een grotere bedreiging. Hoewel een neppe versie misschien meer dan de helft goedkoper is dan de real deal, laat dat verschil zich vaak voelen in de kwaliteit ervan. Bijgevolg zijn deze machines vaker vatbaar voor kortsluiting of werkt bij een neppe stijltang de interne temperatuursensor vaak niet optimaal. Het gevolg van dat laatste? Je lokken zouden wel eens zwaar beschadigd kunnen raken door jouw verlangen om hier en daar een centje te besparen.

De industrie van de neppe schoonheidsproducten beperkt zich niet alleen tot elektronische apparaten. Ook poeders, serums en parfums in nepvariant gaan als zoete broodjes over de toonbank. Want zeg nu zelf: het is behoorlijk verleidelijk om een oogschaduwpalet dat in de winkel vlotjes meer dan € 50 kost op de kop te tikken voor een fractie van de prijs. Zeker als de verpakking er quasi identiek uitziet. Jammer genoeg geldt dat niet voor het product zelf. Dat is haast altijd inferieur van kwaliteit, en vaak zelfs gewoon gevaarlijk voor je gezondheid.

Zo maken nepproducten niet alleen gebruik van basisstoffen van een mindere kwaliteit (waardoor de kleur van je oogschaduw bijvoorbeeld minder intens zal zijn als die van het échte merkproduct), maar bevatten ze ook vaak gevaarlijke stoffen. Uit testen op counterfeitproducten blijkt dat er regelmatig restanten van cyanide, arseen, kwik, look, urine en rattenkeutels in zitten. En zeg nu zelf: dat wil je absoluut niet op je gelaat smeren. Dat dat überhaupt kàn, heeft alles te maken met het feit dat namaakproducten niet aan dezelfde strenge regelgeving onderhevig zijn als echte merkproducten.

Om het risico op het kopen van een namaakversie van je favoriete product tot een minimum te beperken, shop je het best enkel op de officiële site van het merk of van een grootwarenhuis of keten dat het merk verkoopt. Wie zich op sites als Ebay of Aliexpress waagt in z’n zoektocht naar een koopje, loopt immers al snel een namaakversie tegen het lijf. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.