Expo toont hoe mooi dames met een kaal hoofd zijn

Carolien Sikkenk
De Nederlandse Carolien Sikkenk heeft heel wat Belgische en Nederlandse vrouwen gefotografeerd die hun haar hebben verloren. “Er was veel lef voor nodig om voor de lens te gaan zitten. Deze vrouwen zijn niet alleen kaal, maar vooral ook stoer en krachtig.”

Zowat driekwart van de vrouwen die Sikkenk gefotografeerd heeft, verloor hun haar door chemotherapie. De anderen werden kaal door intensieve bestraling, verbranding of ze kampen met de auto-immuunziekte alopecia. Deze aandoening komt voor bij mannen en vrouwen, en zorgt ervoor dat je plots haar verliest.

Met haar fotoserie wil Sikkenk tonen hoe ingrijpend het is voor de meeste vrouwen om plots hun mooie haardos kwijt te zijn. Maar daarnaast wil ze benadrukken dat er ook een andere schoonheid komt piepen als het haar wegvalt. Mooie jukbeenderen, vrolijke sproetjes, zwoele volle lippen of een bepaalde blik in de ogen: plots gaan er andere dingen opvallen. “Ook zonder haar kan een gezicht veel kracht én vrouwelijkheid uitstralen”, aldus de fotografe.

Verder vertelt ze nog dat zo’n fotoshoot voor de vrouwen niet te onderschatten valt. “Er is veel lef voor nodig om zonder haar voor de lens te gaan zitten. Deze vrouwen zijn niet alleen kaal, maar vooral ook stoer en krachtig.” Sikkenk stelt al haar foto’s voor in een expo in Gent, die dan ook de toepasselijke naam ‘BOLD’ heeft. Wij geven alvast een voorproefje.

Carolien Sikkenk
Carolien Sikkenk
Carolien Sikkenk
Carolien Sikkenk
Carolien Sikkenk

Geïnteresseerd? De foto’s zijn van vrijdag 15 juni tot en met zondag 8 juli 2018 te zien in de Sint Niklaaskerk, Cataloniëstraat, 9000 Gent. De expositie is zeven dagen per week vrij toegankelijk van 10 uur tot 17uur. Enkel op maandag is ze te bezichtigen van 14 uur tot 17 uur.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sarah Raes

  Andy.. zo jammer je reactie.. Ik wens het jou en je familie niet toe! Het is een hel om ermee te moeten leven. Ik heb het al 30 jaar.. En door deze reacties durf ik nog steeds niet rond te lopen zoals ik echt ben..

 • annie huybrechts

  waarom zouden kale dames niet mooi zijn en kale mannen wel of - en het is vooral de reden van deze kaalheid - geen modesnufje maar een noodzakelijk kwaad - veel sterkte voor deze dames - voel mij ook beter " kaal " dan met die belachelijke mutsjes om anderen niet te schokeren - ziek zijn moet je niet verbergen

 • Sofie Vastenavondt

  Mooie, krachtige dames !!

 • Andy Verachtert

  Kale dames zijn niet mooi.Daarom zal kaalheid voor vrouwen in de volgende 1000 jaar niet in de mode komen. Het uiterlijk is voor vrouwen het hoogste goed.

 • Koenraad Verstraeten

  Nou, dat is nu eens niet moeilijk, hé! Het zijn stuk voor stuk mooie dames en of dat dan mét of zonder haar is. Ze BLIJVEN gewoon mooi, vind ik.