Eerste plus-size catwalkshow ooit op New York Fashion Week

Cabiria
Voor het eerst in de 70-jarige geschiedenis van de New York Fashion Week zal een plus-size designer zijn ontwerpen mogen showen op de catwalk. De eer is weggelegd voor Cabiria, een Amerikaans merk dat vrouwenkledij voor de maten 40 tot 52 maakt.

Eden Miler, ontwerpster en creatief directeur bij Cabiria, is uiteraard "ontzettend verheugd" over het debuut van haar label op de modeweek in New York. "Het is ons doel om gezien te worden als de andere labels, niet als het buitenbeentje", vertelde ze aan Fashionista.

De kledinglijn werd vorig jaar gelanceerd, met als doel om meer "eigenzinnigheid, sensualiteit en luxe in de plus size wereld te brengen". Goedkoop is het niet, want de prijzen beginnen bij 180 dollar (of zo'n 135 euro).

Echte vrouwen
Cabiria werd uitgekozen als een onderdeel van de presentatie van het 'Fashion Law Institute', die ongeveer anderhalf uur zal duren. Susan Scafidi, die Cabiria selecteerde, is ervan overtuigd dat alle modellen op de catwalk er geweldig zullen uitzien. "Hopelijk zullen andere ontwerpers ook volgen, zowel voor esthetische als voor gezondheidsredenen", klinkt het bij haar.

De aankondiging zal ongetwijfeld met gejuich onthaald bij heel wat mensen, want de kritiek op het 'dunne ideaal' in de mode-industrie wordt steeds groter. "Mode lijkt te eindigen eens je dikker bent dan maat 40", klonk het onlangs nog bij Tim Gunn, mentor bij Project Runway. Volgens hem zijn er te weinig opties op de markt voor 'echte vrouwen' in de 'echte wereld'.

Druk
Ook Eden Miler van Cabiria zelf kreeg al overweldigende positieve reacties van mensen met een maatje meer. Met nog minder dan een week voor haar debuut maken die reacties haar "ongelofelijk opgewonden", maar voelt ze naar eigen zeggen ook een "grote druk".

De lente- en zomercollectie van 2014 van Cabiria wordt op 6 september gepresenteerd in het Lincoln Center in New York. Wij zijn alvast benieuwd.