Een stralend witte glimlach door je tanden te bleken: hoe werkt dat nu echt?

thinkstock
Een stralende glimlach een verre droom? Niets van. Tegenwoordig zijn er middeltjes genoeg voor wittere tanden. Van whitening pens tot bleekgels en veneers: hallo, tandpastasmile. En het beste nieuws? Wij hebben ze allemaal voor je uitgetest. Vandaag: bleachen bij de tandarts.

Wie bleachen zegt, die denkt automatisch aan futuristische taferelen waarbij je 'zeg eens aah'-gewijs met je mond wijdopen en een beschermende bril op je snoet een paar uur onder een felle bleeklamp ligt. Niet hoe ik mijn vrije dag graag doorbreng, maar voor zo'n Hollywoodsmile is een mens al eens bereid offers te brengen. Al blijkt dat bij nader inzien niet nodig. "Echt bleken bij de tandarts wordt niet meer gedaan," legt tandarts Luc Vanderborght uit. "Sinds 2012 is er een nieuwe wetgeving die stelt dat bleekgels maxixmum 6% waterstofperoxide mogen bevatten. Natuurlijk zijn er praktijken waarbij je die gel nog steeds door de tandarts kan laten aanbrengen, maar dit is niet efficiënter dan dat je het thuis zelf doet, en het kost vaak een stuk meer."

Geen bleeklamp dus. Wel een gepersonaliseerd bitje en bleekgel (zelf krijg ik een gel met ongeveer 3,6% waterstofperoxide mee naar huis), die je voor het slapengaan aanbrengt en een nachtje inhoudt. Dat doe je tot je tevreden bent met het resultaat, en vervolgens tel je er nog eens de helft van de tijd bij. "Dat komt omdat er direct na het bleachen altijd een terugval is," legt Vanderborght uit. "Na de terugval zullen de tanden hun definitieve kleur hebben." Ben jij na vier weken tevreden? Dan doe je er dus nog eens twee weken bij, precies omdat je ongeveer de helft van de kleur weer verliest. Ongeacht het aantal kopjes koffie dat je op een dag verzet. "Even 'over-bleachen' is altijd aan te raden. Die kleur zal vervolgens vervagen, en dan heb je uiteindelijk precies de tint die je wou."

Al na dag één zie ik verschil

Zo gezegd, zo gedaan. En het moet gezegd worden: de methode is volledig foolproof. Voor het slapengaan doe je een klein druppeltje bleekgel in het bitje, en dan is het tijd om te gaan slapen. Dat klinkt trouwens wél rooskleuriger dan het is. De eerste dagen is het behoorlijk wennen aan het gevoel van zo'n vreemd ding in mijn mond - ik heb immers ooit een beugel gedragen - en word ik regelmatig wakker in een kwijlplek van eigen creatie. Al heb ik dat er wel voor over, want - geloof het of niet - al na dag één zie ik verschil.

Het gevoel van het bitje went gelukkig snel, al krijg ik daar een ander cadeautje voor in de plaats. Witte tanden, dat spreekt voor zich, maar ook pijn. Na twee weken zijn mijn tanden erg gevoelig, en ervaar ik doorheen de dag soms overgevoeligheid voor warme en koude dingen. Gelukkig blijkt dat volkomen normaal. "Het kan gebeuren dat de tanden tijdens het bleachen gevoeliger zijn," legt tandarts Vanderborght uit. "Als je een pijnlijk gevoel of overgevoeligheid ervaart, kan het helpen om het bleken iets terug te schroeven. Bijvoorbeeld door een paar dagen rust te nemen, of door om de dag te bleken." Af en toe neem ik een paar dagen rust en laat ik het bitje voor wat het is, maar het merendeel van de tijd knipt het lief toch zo snel mogelijk het licht weer uit.

Na ongeveer een maand hou ik het voor bekeken. Het vlekje op mijn tand, dat ik al heb zo lang ik het mij kan herinneren, is verdwenen. En ja, ze zijn ook een stuk witter. Om die kleur te behouden moet ik om de 6 maanden een nachtje of drie opnieuw bleken, maar dat heb ik graag voor over. En het zou zo maar even kunnen dat u bij de volgende tandpastareclame niet de hagelwitte tanden van Shakira maar ondergetekende op uw scherm ziet.

NINA

Wij lieten onze tanden bleken bij tandarts Luc Vanderborght.
Voor het bleken van 2 maand (boven + onder) en een gepersonaliseerd bitje, betaal je € 1.060.
Meer info op tandartsopwijk.be