Een hete douche nemen in de winter? Dat doe je beter niet volgens huidartsen

thinkstock
Een gloedhete douche nemen is heerlijk om op te warmen met deze barkoude temperaturen, maar voor je huid is het een ramp. Zéker in de winter. Hou je douches koud en vooral kort zeggen huidartsen.

Het klinkt misschien tegenstrijdig maar erg warm water droogt je huid net uit. En laat je huid in de wintermaanden sowieso al droger zijn door de koude, wind, droge lucht en winterzon. Heet water tast bovendien de beschermende barrière van je huid aan waardoor die ontregeld geraakt, en je jeuk kunt krijgen en gevoeliger bent voor huidziekten en infecties als eczeem.

Puistjes
Daarnaast heeft je lichaam ook de behoefte om de droge huid te compenseren door meer talg aan te maken, waar resulteert in een glimmend gelaat én meer acne. Kun je een hete douche écht niet laten? Zorg er dan tenminste voor dat je gezicht niet nat wordt. Want geef toe, wie wil er nu (meer) puistjes krijgen? Koud water stimuleert daarentegen de bloedsomloop en verleent de huid zo een mooie gloed. Het is maar dat je het weet.

Boen je huid na de douche vooral niet droog, maar dep liever zachtjes met een wollige handdoek, zo beschadig je je huid minder. Let ook op met sterk geparfumeerde en andere té chemische douchegels, want die drogen alleen nog maar meer uit.