Een dure of goedkope stijltang: maakt dat echt verschil?

thinkstock
We gaan allemaal graag mooi de deur uit. Een vrolijk kleurtje op de lippen, likje mascara, een leuke outfit, en natuurlijk goed gekapte haren. Maar dat hele rijtje kost al snel een lieve duit. En is het altijd wel nodig om zoveel geld aan ons uiterlijk te spenderen? Of zijn budgetopties minstens even goed? Beautyredactrice Sophie doet de test.

Sinds ik mijn haren letterlijk een kopje kleiner maakte, is de stijltang mijn beste vriend. Want nu mijn lokken minder lang zijn en dus minder wegen, doet ook de zwaartekracht haar werk wat minder. Het resultaat: meer vogelnest dan beach waves. Dan maar de stijltang erin. Toen mijn negen (!) jaar oude stijltang van Babyliss onlangs de geest gaf, moest ik dan ook dringend op zoek naar een nieuw exemplaar. Maar moet je daarvoor nu echt diep in de buidel tasten? Of doen goedkope exemplaren het even goed?

LUXE: Posh by John Beerens, € 159,95

Alles aan deze stijltang schreeuwt luxe. De zilveren titanium platen, het matzwarte uiterlijk en het fancy LCD-schermpje. Zelfs de elegante kartonnen verpakkingsdoos heeft iets duurs. Qua uiterlijk zitten we dus alvast goed. Als deze tang nu ook míjn uiterlijk een tikje verder helpt, worden wij ongetwijfeld dikke vriendjes. Ook voelt de tang stevig en duurzaam aan. Een hypothese die al snel bevestigd wordt wanneer de tang na dag twee op de grond klettert. Niets gebeurd.

Het valt mij op - zeker na mijn stijltang uit de oertijd - hoe snel de tang is opgewarmd. In amper een paar seconden trekt hij op van 0 naar 230 graden. Alsof het niets is. En die trend zet zich naar alles door. Je haren stijlen gaat even moeiteloos als borstelen: gewoon soepel met de tang er doorheen glijden, is al voldoende voor een stijl kapsel. De titanium platen zouden volgens het verkoopspraatje zorgen voor extra gladde lokken, en ik moet toegeven dat ik daar zelf ook iets van terug zie. Mijn haren, die anders droog en frizzy zijn, ogen een stuk minder pluizig.

Extra pluspunt: mijn haren blijven de hele dag mooi stijl, en ook als ik de tang gebruik om krullen mee te maken (die net dat tikje mooier zijn dan die gekke slag die ik van nature heb), blijven ze zonder problemen de hele dag zitten. Zelfs een beetje motregen - wat anders garant staat voor een coupe pluis - overleven mijn haren met glans. Letterlijk.

John Beerens
kos

BUDGET: Kruidvat Professional Stijltang, € 14,99

Voor meer dan honderd euro verschil (145 om precies te zijn) haal je echter ook al een stijltang van Kruidvat in huis. Een behoorlijk bedrag waar een mens al eens van kan gaan eten. Of op kappersbezoek, om maar iets te zeggen.

Qua uiterlijk is het verschil in prijs meteen te merken. De stijltang van Kruidvat voelt iets minder robuust aan, en zal een plotse ontmoeting met de grond waarschijnlijk een stuk minder heelhuids overleven. Ook duurt het langer vooraleer de tang op temperatuur is, waardoor de hardnekkige snoozer 's ochtends best even multitaskt terwijl het ding opwarmt. Wel kan de tang net als zijn duurdere broertje met gemak 230 graden aan, waardoor je zelfs de meest hardnekkige bad hair days makkelijk onder controle krijgt.

Je hebt dan wel net iets meer handelingen en tijd nodig om met een mooie stijle haardos de deur uit te gaan, het resultaat mag er wel degelijk wezen. En eerlijk is eerlijk, niemand die een paar uur later aan jou kapsel kan afleiden of je nu een apparaat van tien of honderd euro in je badkamerkastje hebt liggen.

Lees verder onder de foto

Kruidvat
NINA

CONCLUSIE?

Is er een verschil. Ja, dat wel. Is het baanbrekend? Dat dan weer niet. Waar de dure stijltang de Ferrari onder de wagens is, is de goedkope eerder een dieseltje. Vooral qua opwarmtijd is dat te merken. Ook voelt de luxe variant steviger aan, en is de klus opvallend sneller geklaard. Maar het mag dan wel iets langer duren, ook met een dieselmotor geraak je probleemloos van punt A naar punt B. Uiteindelijk hangt het dus vooral af van je eigen voorkeur. Ben je iemand die wel van luxe houdt, of voor wie het allemaal snel snel moet gaan? Dan haal je best een iets duurdere tang in huis. Vind jij het niet erg om net iets langer met je lokken in de weer te zijn, en is het vooral het eindresultaat dat telt? Dan kan je weer honderd euro uitsparen.