Een collega met een geurtje? Zo pak je dat aan

Thinkstock
Het is een van de meest vervelende zaken op de werkvloer (en daarbuiten): iemand met een indringende lijfgeur. Vooral omdat het haast onmogelijk is om dat duidelijk te maken zonder jullie werkrelatie om zeep te helpen. Gelukkig bestaat daar nu een oplossing voor.

Je hebt het vast al eens meegemaakt: iemand in je omgeving (op het werk, in de klas...) kampt met een onfrisse lijfgeur of een slechte adem en heeft daar blijkbaar geen flauw benul van. Subtiele hints à la 'als je het te warm hebt, kan je het raam openzetten' halen niets uit, en intussen gaat die persoon druk over de tongen in de wandelgangen van je bedrijf. Maar het hem of haar zelf duidelijk maken zonder dat die zich zwaar beledigd of gegeneerd voelt, is aartsmoeilijk. Hoe dan ook zal de werksfeer nooit meer hetzelfde zijn.

Dat is waarom de website Smell-Well in het leven werd geroepen. Via dit platform kan je anoniem een geurprobleem in je bedrijf melden. Je kan aangeven wat het probleem juist is - van zweetvoeten tot een rokersgeur - en hoe storend je het ervaart. Vervolgens stuurt de website een mail naar de persoon in kwestie met het onderwerp 'Iemand uit je nabije omgeving is bezorgd om jou'. In de mail staat ook wat het probleem precies is en linkt dan door naar Smell-Well, waar voor alle geurproblemen ook oplossingen opgelijst staan.

Een elegante oplossing is het nog steeds niet, en de persoon in kwestie zal zich er waarschijnlijk nog steeds niet goed bij voelen, maar je kan dan tenminste nog samenwerken met je collega. Volgens initiatiefnemer Aldert van der Meer is het alvast een groot succes: sinds 2010 hebben acht miljoen mensen een probleem gemeld, en bij dertig procent kwam het achteraf ook effectief in orde. "En dat zijn dan alleen de mensen die dat expliciet laten weten."

Frisse tips
En omdat iedereen wel eens last heeft van een geurtje, geven we nog een paar tips mee om veelvoorkomende problemen op kantoor te verhelpen:

- Door bacteriën die achterblijven op je tong krijgt iedereen wel eens een slechte adem. Je tanden poetsen en flossen is dan de eerste hulplijn, maar soms is dat niet voldoende. Een tongschraper kan een oplossing zijn, maar ook 's ochtends meteen na het opstaan een glas water drinken helpt: dat legt een soort 'waterslot' op de maag en voorkomt vieze geuren.

- Als het warm is, of we hebben stress, zweten we meer. Op die momenten is het handig om geen synthetische stoffen te dragen, die net de zweetproductie stimuleren. Katoen is de beste optie. Er bestaan ook okselpads en speciale deo's om het zweten te verminderen. Vraag raad aan je apotheek.

- Op kantoor is koffie een vaste waarde. Cafeïne zorgt er echter voor dat je minder speeksel aanmaakt, waardoor die koffie-adem blijft hangen. Drink een glas water, eet een appel of neem wat kauwgum om de productie weer op gang te brengen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.