Droge zones op je gezicht? Zo pak je dat aan

Thinkstock
Wat je huidtype ook is - droog, vet, gemengd - , in deze koude wintermaanden raakt je huid al snel gedehydrateerd. En dan verschijnen er droge, bijna schilferige zones op je gelaat. Maar geen paniek, deze vier tips helpen je om het probleem aan te pakken:

Begin goed aan je dag
Een schone huid is een blije huid. Ook al heb je 's ochtends geen tijd/fut om je gelaat te reinigen, je zou dit beter doen zodra je wakker bent. Gebruik een zachte reiniger en breng daarna een goede vochtinbrengende crème aan, liefst met een UV-beschermende factor. Opgelet: koop niet meteen de rijkste crème voor extreem droge huidjes als je een ander huidtype hebt. Zelfs vettige huidjes raken af en toe uitgedroogd, en een te rijk product zal je huid enkel irriteren. Vraag raad aan je (huid)arts of apotheker als je niet zeker bent welk product je nodig hebt.

Vergeet ook niet om 's avonds je gezicht te reinigen om alle vervuilende factoren van overdag weg te halen. Je nachtcrème mag dan weer wel ietsje rijker zijn dan je dagcrème, zeker in de winter.

Wees zachtaardig
Hoe verleidelijk het ook is om die schilferende droge plekken te gaan scrubben, probeer dit te vermijden. Het gaat hier niet om dode huidcellen, maar om een gedehydrateerde huid. Een zachte behandeling zal het herstel een stuk sneller laten verlopen. Gebruik een zacht washandje, of gewoon je handen, en laat de vochtinbrenger zijn werk doen.

Let op je omgeving
Het is niet altijd mogelijk om koude, droge winterlucht te vermijden, maar het is in ieder geval een poging waard. Als de buitenlucht echt extreem bijtend is, probeer dan je gezicht af te schermen. Zorg ook dat de lucht binnen bevochtigd wordt, want de verwarming droogt alles uit.

Thinkstock

Herbekijk je dieet
Je huid is een van de organen die het snelst reageert op wat je eet en drinkt. Een van de geheimen van een goed gehydrateerde huid is natuurlijk voldoende water drinken. Let wel: het gaat hier echt om water; frisdranken, koffie en thee werken net vochtafdrijvend.

Maar ook je voeding kan zijn invloed hebben. Zo is je uitgedroogde huid gebaat bij omega 3-vetzuren, zoals je die vindt in veel soorten vis, noten en zaden. Ook gezonde vetten uit avocado's en kokosnootolie zijn goed voor de huid, alsook groenten en fruit die veel vitamine C bevatten. Denk maar aan citrusvruchten, broccoli en aardbeien.