Drie ingrediënten die beter niet in je shampoo zitten

Getty Images
Heb je vaak last van een geïrriteerde hoofdhuid, jeuk en schilfertjes? Dan is het een goed idee om het etiket van je shampoo eens te bekijken. Sommige stoffen kunnen die irritatie namelijk in de hand werken. 

Siliconen

Siliconen zitten in veel shampoos die beloven je haar mooi glad en glanzend te maken. Dat doen ze ook: ze leggen een laagje op de haarvezel waardoor die gladder lijkt en het licht meer weerkaatst. Maar op lange termijn hopen ze op op je hoofdhuid en haarvezel en gaan ze schilfertjes, irritatie en 'zwaar haar' veroorzaken. De remedie? Was je haar met een detoxshampoo om restjes te verwijderen en neem een pauze door siliconenvrij te gaan. 

Sulfaten

Ook sulfaten doen op de lange termijn geen goed aan je haardos. Sulfaten zijn de schuimende stofjes die je haarlokken shoon maken en vet verwijderen, zoals Sodium Laureth Sulfaat, Sodium Lauryl Sulfaat, Ammonium Laureth Sulfaat en Ammonium Lauryl Sulfaat. Het nadeel? Ze maken je haar broos, je hoofdhuid gaat er van uitdrogen en bij sommige mensen veroorzaakt het zelfs eczema.

“De cosmetica-industrie gebruikt maar al te vaak sulfaten”, bevestigt David Felstead, haarstylist en de algemene directeur van het Daniel Galvin Hair & Scalp Clinic. “ Sommige mensen zijn bezorgd dat deze chemische stof de hoofdhuid irriteert en zelfs kankerverwekkend is.” Vooral mensen met droog haar of een gevoelige hoofdhuid hebben baat bij sulfaatvrije shampoo, besluit hij.

Parfum

Leuk hoor, als je haar naar een exotisch bloemenveld ruikt na de douche, maar  parfum kan er evengoed voor zorgen dat je allergische reacties krijgt. “Synthetische geurstoffen kunnen heel wat hormoonverstoorders (EDC’s) bevatten en behoren tot de weinig noemenswaardige top vijf van de meest schadelijke allergenen”, legt Trevor Cates uit.

Felstead is het met zijn collega eens, maar benadrukt dat de meeste mensen geen last zullen hebben van geurstoffen. Alleen diegenen met een gevoelige huid kiezen beter voor een shampoo die hypoallergeen is en geen parfum bevat.

NINA's selectie: natuurlijke shampoo

NINA's selectie van natuurlijke shampoo
rv NINA's selectie van natuurlijke shampoo

1. Gentle Herb Shampoo van Odilyque zonder sulfaten, siliconen €  15,75 www.plumeskincare.be
2. Pramasana Purifying Scalp Cleanser zonder siliconen en met natuurlijk parfum van Aveda € 32, www.aveda.eu
3. Pre-Shampoo-olie Botanicals Fresh Care zonder sulfaten, siliconen van L'Oréal Paris € 11,99 bij Di
4. Pure Shampoo en conditioner van Rainpharma zonder sulfaten, siliconen of chemische geurstoffen € 38, www.rainpharma.com
5. Anti-frizz shampoo van Grown Alchemist zonder siliconen en met plantaardige reinigers € 35 bij Biotylab
6. Shampoo met ingrediënten uit het regenwoud van rahua zonder sulfaten, siliconen en met natuurlijk aroma € 36 bij Fin du Jour
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anny Bollens

  Raad : weinig shampo gebruiken, te veel op het haar doen, is juist niet aangeraden!

 • Johan De Waele

  Tiens....geen enkele Shampoo die door gewone mensen wordt gekocht van Elseve of L'Oreal of zo...? De goedkoopste shampoo in jullie lijstje is 12 euro en gemiddeld 30 euro. Enkel voor de rijken dus. Waarom niet gewoon verbieden dat deze stoffen gebruikt worden in shampoo's..? Dan is het probleem vanzelf en voor iedereen opgelost.

 • Gerreke Van Bovendaele

  Gewoon geen shampo gebruiken. Ik doe het al twee jaar, mijn haar wassen met enkel water. Mijn haar is nog nooit zo goed geweest. Nadat je stopt met shampo gebruiken duurt het wel een week of zes voor je haar zich normaliseert - de eerste zes weken kan je haar dus extra vettig worden. Maar daarna voltrekt zich een wonder, word je haar zijdezacht en blijft je haar gemakkelijk een week heel mooi zonder dat je het hoeft te wassen.

 • carine francoys

  Iemand tip waar ik haarmousse (haarversteviger)zonder parfum kan kopen....