Dof en futloos haar? Check je haarborstel!

thinkstock
Losse haren, restjes styling mousse, volumepoeder en haarlak, je haarborstel bevat meer vuiligheid dan je denkt. En al die viezigheid komt keer op keer opnieuw in je haar terecht. Geen wonder dat het zo snel weer vettig is.

Het doel van je haar kammen? Zorgen dat het er netjes, schoon en glad uitziet. Maar als je borstel een broeihaard is geworden voor dode haren en restjes stylingproduct, dan doe je eigenlijk meer kwaad dan goed. Bovendien vergroot dat het risico op schade: je haren kunnen blijven plakken aan restjes opgedroogd product en zo afbreken.

Broeihaard van bacteriën en schimmels
Vuile borstels zorgen ervoor dat je haar verzwaart en er sneller vuil en vettig uitziet. Bovendien wordt zo'n borstel na verloop van tijd een broeihaard voor stof, huisstofmijt, bacteriën en schimmels.

Sla jij het schoonmaken van je borstel wel eens over? Dan verdeel je die gezellige mix iedere keer opnieuw weer over je haar en hoofdhuid. Dat kan er voor zorgen dat je hoofdhuid geïrriteerd raakt, en dat brengt dan weer roodheid, jeuk en velletjes met zich mee. Mensen met roos moeten nog eens extra opletten, want zo'n vuile borstel kan haarschilfers namelijk alleen maar verergeren.

Wat nu?
De beste manier om dit te vermijden is door je borstel schoon te houden. En dat hoeft niet eens veel moeite te kosten. Verwijder na gebruik steeds de dode haren en maak hem één keer per week grondig schoon. Dat doe je het best met een tandenborstel en wat water en zeep. De haren zijn immers klein genoeg om in alle hoekjes te komen, mar ze zijn ook zacht genoeg zodat de borstel niet beschadigd wordt.

Blijven er hardnekkige restjes opgedroogd product achter? Maak dan een cocktail van soda en water om de restanten los te weken. Vervolgens doe je een beetje shampoo in je handpalm en zeep je de borstel in. Was uit met lauwwarm water en laat een nachtje drogen.

Wanneer vervangen?
Hoe vaak je van borstel verandert, hangt af van verschillende factoren. Allereerst is er de kwaliteit van de borstel (gebruik je een Mason Pearson, ook wel de rolls royce onder de borstels, of ééntje van Kruidvat?), maar ook hoe vaak je de borstel gebruikt, hoe je ermee omspringt en hoeveel product je gebruikt spelen een rol.

Een eerste teken zijn de haren die uit elkaar gaan staan. Dat proces kan je bij natuurlijke borstels gelukkig wel vertragen door ze te te hydrateren met een beetje argan olie. Een andere weggever is wanneer er borstelharen beginnen missen. Als meer dan 10 procent van je borstel uit lege plekken bestaat, is het tijd voor een nieuwe. Merk je dat je haar makkelijk klem blijft zitten, dan is het hoe dan ook tijd voor een nieuw exemplaar, ongeacht hoe oud de borstel is.