Dit vernuftige ondergoed slaat alarm als je wordt aangerand

thinkstock
Van kledij met ingebouwde smartphoneladers, tot een trui die je warm houdt zoals een elektrisch deken: "tech-à-porter" oftewel slimme kledij maakt zijn opmars, zo schrijft de Volkskrant. Onder de technologische snufjes die ze oplijsten staat ook de "anti-aanrandingsonderbroek", die je omgeving waarschuwt als iemand ongevraagd aan je slipje prutst.

Wetenschapper Manisha Mohan van het Massachusetts Institute of Technology bedacht dit beschermend stukje technologie, waarmee vrouwen die worden lastiggevallen de omgeving kunnen waarschuwen.  Toen Mohan in India studeerde, moest ze 's avonds voor half 7 terug op de universiteitscampus zijn, een maatregel om je te beschermen tegen seksueel geweld. Nu werkt ze in de Verenigde Staten, waar elke twee minuten iemand seksueel wordt lastiggevallen. Dat inspireerde haar om een ontwerp te maken dat hier een oplossing voor biedt. 

Rotte eieren

Mohan creëerde een  anti-aanrandstrip, die je in je ondergoed kan kleven. Die strip onthoudt hoe jij normaal gezien jouw ondergoed uittrekt. Als dat op een andere manier dan anders gebeurt - bijvoorbeeld door het ruw lostrekken  van de slip - treedt een alarmsysteem in werking. Je krijgt een bericht naar je smartphone gestuurd, die vraagt of alles oké is. Antwoord je niet binnen de dertig seconden, dan alarmeert een app enkele vooraf ingestelde contactpersonen en de hulpdiensten, die je locatie doorgestuurd krijgen. Ook wordt de geur van rotte eieren vrijgegeven, om de dader op andere gedachten te brengen. Mohan zoekt nu contact met bedrijven die de technologie willen ontwikkelen. Ze zou de stickers willen verkopen voor een prijskaartje dat onder 25 euro ligt. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • JEF JOOSSENS

  Ik vind dit toch een prachtige uitvinding, het zal de vrouwen een grote hulp zijn op die rot momenten. Wie hier tegen is als man staat niet erg recht in zijn schoenen denk ik.

 • Ian Bocken

  Das pas een challenge "laat het alarm niet afgaan".

 • Albert De Vries

  Ook heel nuttig om overspelige vrouwen te strikken

 • Marc Geerts

  En als die persoon dan per toeval geen slipje draagt....welk alarm gaat er dan af ? Het alarm in de onderbroek van den aanrander zeker...de ontvangst zal wel duidelijk zijn als den antenne goed gericht staat...

 • Peter Buyck

  Stel dat die dame valt en door de spoedverpleegkundige ontkleedt wordt. Gaat dan ook een alarm af? Laat staan dat die dame een notoire consumente van alcohol en/of drugs is...