Dit is volgens ontwerper Tom Ford de reden dat alle modellen maatje nul hebben op de catwalk

AP
Er is al een tijdje verandering op til, maar de catwalks tijdens de modeweken blijven over het algemeen nog steeds overladen met hele magere modellen. En dat komt volgens Tom Ford niet omdat ontwerpers dat mooier vinden, wél omdat de werkdrug te hoog ligt.

New York Fashion Week is net van start gegaan, en zoals bij elk seizoen zal er na afloop weer behoorlijk wat kritiek komen op de keuze van de modellen. Want hoewel we ondertussen het jaar 2018 zijn, is er nog steeds een groot gebrek aan diversiteit op de catwalk. De modellen zijn overwegend blank en heel mager. Dat dit maar niet verandert terwijl er wel een groot draagvlak voor is, komt volgens ontwerp Tom Ford omdat het allemaal te snel moet gaan.

“De collectie die we op de catwalk tonen, wordt in een vaste samplemaat gemaakt omdat ik meestal pas op het laatste moment beslis welke outfit ik bij welk meisje wil gebruiken. Ik kan nu eenmaal niet acht uur op voorhand nog een kledingstuk op maat gaan maken,” aldus Ford aan Women’s Wear Daily.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Tom Ford SS18
BrunoPress Tom Ford SS18

Dat ontwerpers gewoon liever ontwerpen voor magere mensen, klopt dus helemaal niet volgens hem. “De industrie heeft altijd zo gewerkt en dat komt puur om praktische redenen. De modellen hebben een maat, de kleren hebben dat ook. Wie niet in de stuks past, heeft de job niet.”

In hetzelfde artikel benadrukt hij dat hij voor zijn campagnebeelden wel modellen met andere maten aanneemt en dat hij zeker geen voorkeur heeft voor graatmager. Volgens Ford is het ook een helemaal ander verhaal als iedereen besluit dat de samplemaat groter moet worden. “Dan moet dat de norm worden en doe ik zeker mee.”
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • marie de bosscher

  maak die kleren dan een maatje groter en trek de juiste modellen aan, zo simpel is het, allemaal larie wat die man vertelt.

 • Dimi Bauwens

  "De werkdruk te hoog"? Zou de halve wereld er dan niet als een model uitzien?!

 • Thierry Vansweevelt

  Dat is al lang geweten slowpokes

 • Carl Op de Beeck

  De modellen die ik sinds een 15-tal jaren zie op de catwalk vind ik ronduit lelijk, en ik ben zeker niet de enige man. De reden hiervoor, zo veronderstel ik, is dat de producenten van de 'vermageringsindustrie' dit ideaalbeeld willen opdringen aan vrouwen.