Deze app waarschuwt voor plastic deeltjes in cosmetica

Thinkstock
Enkele dagen geleden lanceerden de Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee een app die waarschuwt voor micro plastics in verzorgingsproducten. Steeds meer scrubs, shampoos en tandpasta's bevatten namelijk kleine plastic bolletjes die wegspoelen via het doucheputje en vervolgens de waterzuiveringsinstallaties passeren. Dat afval komt terecht in onze zeeën en oceanen, wat leidt tot een ernstige verontreiniging.

Plastic afval valt door verwering, zonlicht en golfslagen namelijk uiteen in kleine stukjes die niet verteerd worden langs de biologische weg. Daardoor verandert ons zeewater in een wereldwijde soep van microplastics: 'Global Plastic' of 'Plastic Soep' genaamd. Ook komen er toxische stoffen uit de plastics vrij.

Gebruikers van verzorgingsproducten zijn zich echter nauwelijks bewust van de plastic bolletjes en dragen zo ongewild bij aan de steeds groter wordende plastic soep. Nochtans zijn de zeeën een belangrijke leverancier van zuurstof en voedsel.

App
Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation: "Met de app kunnen consumenten de barcode van producten in de winkel scannen. Verschijnt er een rood scherm, dan bevat het product plastic. Code oranje betekent eveneens dat het product plastic bevat, maar dat de producent of winkelketen beterschap heeft beloofd. Dat zijn tot nu toe Rituals, De Tuinen, Etos, Hema, Kruidvat en Trekpleister."

"Komen deze partijen hun belofte niet na, dan gaan ze letterlijk weer op rood. Zo kunnen we controleren of ze hun woord ook echt houden", zegt Jeroen Dagevos van Stichting de Noordzee. Je kan de gratis app downloaden door in de app store te zoeken op 'Warnings: plastics inside'.

"En voor wie dat niet kan: op onze websites worden de lijsten ook gepubliceerd en bijgehouden. Consumenten die nieuwe producten tegenkomen met plastic erin kunnen dat via mail bij ons melden. De eerste meldingen stromen nu al binnen", aldus Dagevos.

Alleen iPhone
De app, die is ontwikkeld in het kader van de campagne 'Beat the Micro Bead' van een grote groep milieuorganisaties uit de hele wereld, is alleen beschikbaar voor iPhones vanaf 3GS en Ipad 2.

"Helaas beschikken we over onvoldoende middelen om de app ook voor Androïd te ontwikkelen. We proberen wel nog om een fonds of filantroop te vinden die uitbreiding van de app wil financieren", besluit Westerfonds.