Deense streetwear-ontwerper protesteert tegen boerkaverbod op Copenhagen Fashion Week

AP
Vanaf deze maand is het in Denemarken verboden om een volledige islamitische sluier (boerka of nikab) in de publieke ruimte te dragen. Ontwerper Reza Etamadi, geboren in Iran, is het daar niet mee eens en liet daarom een deel van zijn modellen een sluier dragen op de show voor zijn merk MUF10 tijdens Copenhagen Fashion Week. Ze werden vergezeld van mannelijke modellen in politie-uniform.

Sinds 1 augustus kan iedereen die een kledingstuk draagt dat het gezicht verbergt in de publieke ruimte in Denemarken beboet worden. Het gaat ook om balaclava’s, skimaskers die het gezicht bedekken, valse baarden, maar geen beschermingsmaskers. Ze volgen daarmee het voorbeeld van landen als België, Frankrijk en Oostenrijk.

Reza Etamadi, eigenaar van het streetwear-merk MUF10, vertelde eerder al dat hij het niet vindt kunnen dat de overheid beslist hoe een vrouw zich kleedt. “Het is mijn plicht om het recht van vrije gedachte, de gewetens- en godsdienstvrijheid en de vrije meningsuiting van vrouwen te verdedigen,” zei hij gisteren na afloop van zijn modeshow. Hij vindt de nieuwe wet een schending van “de vrije keuze waar we in de westerse wereld bekend voor staan en zo trots op zijn”. 

A protest against the Danish full face veil ban during MUF10's show at Copenhagen Fashion Week. Photographed for Getty Images.

Een foto die is geplaatst door null (@robinball_editorial) op
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Dadde

  Nuttige idioot...

 • Marc Van Winckel

  Als hij dan toch zoveel van kleding beweert te kennen , waarom heeft hij zijn mannelijke modellen niet ingepakt in een burka ? Dat zou pas een statement zijn .

 • Pieter Martens

  Ga terug naar je land als je het hier zo slecht vind, of pas je aan.

 • Joske Vermeulen

  aan Bene Devos, mannen mogen ook geen BURKA dragen!

 • Joske Vermeulen

  MUF10 een naam om te onthouden en zeker NOOIT te kopen