De wereld loopt warm voor de Chinese 'gezichtsbikini'

CR Fashion Book
Enkele Chinese vrouwen van middelbare leeftijd kwamen er twee jaar geleden al mee op de proppen: de strandbivakmuts of gezichtsbikini. De nette dames wilden te allen prijze vermijden dat hun gezicht gebruind zou worden door de zon. Dat was in hun ogen iets voor plattelandslui, net zoals dat ooit decennia geleden ook in het Westen als sociale regel gold. Vandaag poseren modellen met verschillende uitvoeringen van het bizarre zwemmasker en zijn Europa en de VS er misschien wel klaar voor...

Er bestaat in China al langer een cultuur bij de vrouwen om gezichtscrèmes te gebruiken die de huid lichter maken. 'Een kleurtje pakken' is er dan ook uit den boze. En hoe kan je dat beter vermijden dan het geviseerde lichaamsdeel gewoon helemaal met stof te bedekken? De 'gezichtsbikini' was geboren. Gezicht, hoofd en hals worden van de zon afgesloten. Enkel de ogen, de mond en de neusvleugels krijgen enige vrijheid, net zoals met een bivakmuts. Geen betere bescherming tegen de zon én het ding zou ook kwallen onder water afschrikken.

Twee jaar later brengt Carine Roitfeld, ex-hoofdredactrice van Vogue Paris, deze week een badpakkenspecial op haar eigen modesite, CR Fashion Book. Modellen showen kleurige strandbivakmutsen in een shoot die de titel  'Masking in the Sun: A Hidden Retreat in This Season's Swimwear' meekreeg. Voor meer foto's verwijzen we naar de links hierboven.

Niet iedereen is er echter dol op. Zo zouden kinderen afgeschrikt worden door de zwemmaskers en zelfs in huilen uitbarsten. En de door de overheid gerunde nieuwssite iqilu.com uit het Oost-Chinese Qingdao, waar de gezichtsbikini werd uitgevonden, heeft het over "een choquerend kledingstuk van gemaskerde supervrouwen".