Ga naar de mobiele website
^ Top

De 'veganistische' lederen jas is op komst, net als labovlees

"Binnen dit en vijf jaar gaat in labo's gekweekt leder een revolutie ontketenen in de modewereld", belooft Peter Thiel, de bekende PayPal miljardair. Zo geeft hij zijn financiële steun aan 'Modern Meadow', het bedrijf dat, naast vegetarisch verantwoord leder, ook werkt aan artificieel vlees.

"Onze focus ligt niet op vlees, maar op leder. De hoofdreden is dat huid een eenvoudigere structuur heeft dan vlees, wat de productie in het labo makkelijker maakt. Bovendien is er veel minder controverse rond het gebruiken van leder waar geen dieren voor moeten sterven. Voor ons 'labovlees' staat volgens rondvragen maar 40 procent open om het eens te proeven", getuigt CEO Andras Forgacs.

Gesteund
Het project kreeg recent nog een budget van 275.000 euro toegekend van Peter Thiel omdat het de grote milieuzorgen rond de vleesproductie en de dierenmishandeling binnen de modeproductie in de nabije toekomst zou kunnen verzachten. "Wanneer je kijkt naar de grondstoffen die massaal worden verbruikt voor alles wat in een hamburger wordt gedraaid ... Dat is pas een ecologisch treinwrak", stelt Forgacs verder.

Moeilijke weg
De medewerkers van Modern Meadow vrezen dat ze nog een moeilijke weg te bewandelen hebben. "De aanvaarding van dergelijke producten bij consumenten zal niet zonder slag of stoot gaan. We vermoeden dat vooral de vegetarische (en veganistische) gemeenschap, die vlees afwijst om ethische redenen, hiervoor zal openstaan, net als culinaire avonturiers. Op termijn zou het ook de religieuze massa kunnen bereiken die strikte eetregels moet volgen (Hindu, Kosher, Halal) en bevolkingsgroepen met een beperkte toegang tot veilige vleesproductie", klinkt het.

Poll

Artificieel leder en vlees:

  • dat zou ik dragen en eten, wat een vooruitgang 44%
  • laboleder dragen ok, labovlees eten? Vergeet het 35%
  • absoluut niet aan mij besteed 21%


Meld een bug