De rechterhand van ontwerper Martin Margiela is overleden

Een zeldzame foto van Jenny Meirens.
Instagram @marquisemh Een zeldzame foto van Jenny Meirens.
Jenny Meirens, pionier in de modewereld en rechterhand van de Belgische modeontwerper Martin Margiela, is zaterdag overleden in Italië op 73-jarige leeftijd. Meirens was minstens even mysterieus als Margiela en hield er absoluut niet van om op de voorgrond te treden. Desondanks heeft ze een enorm grote rol gespeeld in het succes van het gelijknamige modemerk.

Van Martin Margiela zijn er zo goed als geen foto's en interviews te vinden en datzelfde geldt voor Jenny Meirens. De twee ontmoetten elkaar in 1983, toen zij in de wedstrijd zat van de erg belangrijke modewedstrijd 'de Gouden Spoel'. Hoewel hij niet won, was Margiela wel Meirens favoriet en dus besloot ze zijn ontwerpen te verkopen in haar Brusselse boetiek Crea. Vijf jaar later besloten ze samen het merk Maison Martin Margiela op te richten.

Begin dit jaar werkte Meirens uitzonderlijk mee aan een portret van haarzelf in de Amerikaanse krant The New York Times. Daarin heeft ze het onder andere over wat ze betekent heeft voor het merk, zoals het blanco etiket op de kleren van Margiela dat met vier zichtbare witte steekjes is vastgemaakt en hét kenmerk van het label is geworden. "Wanneer mensen een winkel binnenkomen en straffe ontwerpen zien zonder etiket met een naam van het merk op, gaan ze veel nieuwsgieriger zijn," aldus Meirens.

Gewone vrouwen
Zij was ook degene die als een van de eersten aan streetcasting deed, oftewel gewone vrouwen op straat als modellen scouten. "Natuurlijk is het gemakkelijker om je kleding te laten dragen door professionele modellen. Maar ik houd niet van het idee dat vrouwen perfect moeten zijn. Ik heb liever een sterke vrouw die eruit springt door haar persoonlijkheid in plaats van enkel een mooie vrouw," vertelde Meirens aan The New York Times.

Toen Maison Martin Margiela in 2002 werd opgekocht door het modeconcern Only The Brave, waartoe ook onder andere Diesel behoort, ging Meirens op pensioen. Ze kocht een huis aan zee in Puglia en spendeerde daar het grootste deel van haar tijd. Martin Margiela verliet zijn label in 2009. Momenteel is ontwerper John Galliano er creatief directeur.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.