De Nike Air Max wordt vandaag 30: tijd voor een overzicht

Nike
De Air Max sneaker van Nike blaast vandaag dertig kaarsjes uit en dat laten ze bij het Amerikaanse sportmerk niet onopgemerkt voorbij gaan. Ze brengen heel wat retroversies, combinaties en andere nieuwigheden (opnieuw) uit, en wij zetten voor jullie op een rijtje wat we allemaal weten.

De Nike Air Max werd oorspronkelijk ontworpen voor atleten, maar werd al snel opgepikt door gabbers en andere hardcorefans. Dankzij de geavanceerde Air-techniek was de sneaker immers ideaal om springende bewegingen te maken. Ook de hiphopwereld ging al snel overstag, want ook daar was een schoen die belastende (dans)bewegingen kon opvangen meer dan welkom. Door de ietwat negatieve connotatie van die twee subculturen (toen toch) duurde het meer dan twintig jaar voor hippe jongeren weer Air maxen begonnen te dragen.

Toen de 90's weer hip werden, dook de sneaker een dikke vijf jaar geleden plots weer op aan de voeten van enkele hippe fashionista's. Voor je het wist zag je de sneaker steeds vaker opduiken in het straatbeeld en intussen kan je simpelweg niet meer om de Nike Air Max heen. En de schoen blijft maar evoluere, want wie dacht al zowat elke kleur en materiaalcombinatie mogelijk gezien te hebben, heeft het mis.

Nike Air Max 1 Anniversary

Nike

Dit is de sneaker waar het allemaal mee begon. De Air Max 1 werd voor het eerst op de markt gebracht in 1987 en markeerde het begin van het zichtbare luchtkussen. Het ontwerp van Tinker Hatfield werd voor de eerste keer gelanceerd in drie iconische kleurencombinaties: klassiek wit, rood-grijs-wit en blauw-grijs. Het icoon en de geliefde vorm zijn terug van weggeweest. 

Nike Air Max Jewell

Nike

De Nike Air Max Jewell is het tweede Air Max model voor vrouwen en is geïnspireerd op de Air Max Plus. De heruitgebrachte sneaker ging in verkoop op 8 maart.

Nike Air Max 90 Ultra Flyknit

Nike

De Air Max 90 OG is makkelijk te herkennen, vooral door zijn felle infraroodkleur. Twee nieuwe innovaties maken de iconische Air Max 90 Flyknit nu lichter: Flyknit bovenwerk voor meer flexibiliteit en een uitgeholde middenzool voor een lichtere en comfortabelere schoen. Nu te koop.

Nike Air Max 1 Atmos Elephant 

Nike

De Air Max 1 atmos was de onbetwiste winnaar van de Air Max Day 2016 Vote Back Campaign, waarbij kon worden gestemd welke schoen opnieuw op de markt moest worden gebracht. Er werd zorgvuldig aandacht besteed aan contrasterende kleuren om het appelblauwzeegroene klassieke Nike-logo te benadrukken. Deze sneaker, die samen met de bekende Japanse retailer Atmos werd ontworpen en oorspronkelijk deel uitmaakte van de Zoo Pack, werd uitgebracht in 2006.

Nike Air Max LD-Zero

Nike

De LD Zero werd ontworpen voor Air Max Day 2016 door de legendarische streetweardesigner Hiroshi Fujiwara. Het strakke bovenwerk is geïnspireerd op de Nike LD1000 uit de jaren '70 en wordt gecombineerd met het 360 Air Max-model, dat het levenslicht zag in 2006. Het resultaat? Een origineel ontwerp dat een klassieke stijl samenbrengt met modern comfort.

Nike Air Max 1 Master

Nike

De Nike Air Max 1 Master combineert materialen van de meest begeerde stukken uit het Air Max-verleden. Deze verjaardagseditie van de Air Max 1 is van alle markten thuis. We zien onder andere de originele rode tippen terug, de safariprint en knipogen naar andere klassiekers op het bovenwerk.

Nike Air Max 1 Ultra 2.0 LE

Nike

Op de dertigste verjaardag van de Air Max 1 kan de Air Max 1 Ultra 2.0 natuurlijk niet ontbreken. Dit is de meest vernieuwende Air Max 1 tot nu toe volgens Nike, en tegelijk een van de lichtste Air Max-modellen dankzij de uitgeholde zolen en de inkepingen. Op de tong prijkt "3.26" om de verjaardag van het originele model in de schijnwerpers te zetten.

Nike Air VaporMax

Nike

Met zijn flexibel Flyknit bovenwerk en een volledig heruitgevonden Air-demping blaast de Nike Air VaporMax de Air-revolutie nieuw leven in. Te koop vanaf vandaag.