Exclusief voor abonnees

De Nieuwste mode: Nederlandse scholieren dragen hun werkkleding als merkkleding. Naar school in jasje van Albert Heijn of IKEA

Amsterdamse scholier Mats Vermeulen (18) vindt het heerlijk om het uniform van grote bedrijven te dragen.
Lin Woldendorp Amsterdamse scholier Mats Vermeulen (18) vindt het heerlijk om het uniform van grote bedrijven te dragen.
Werkkleding gaat bij Nederlandse scholieren door voor stijlvol. Ze gaan erin naar school en naar feesten. “Ik wil nog een KFC-polo, die rode kleur vind ik genieten.”

Vergeet het shabby imago van een supermarkt- of schoonmaakuniform, stijlvol is anno 2019 een betere woord om de outfits mee te omschrijven. In 2016 bracht streetwear- ontwerper Heron Preston een collectie uit voor het merk van rapper Kanye West met de naam Uniform, geïnspireerd door de uniformen van vuilnismannen.

Het bleef daarna even stil rondom de wat merkwaardige inspiratiebron voor haute couture, maar nu is de werkkleding ('utilitarian aesthetic') op nieuwe wijze terug, vooral onder jongemannen. Zij dragen werkkleding buiten het werk. Uniformen van supermarktketens, postorderbedrijven en de Zweedse meubelgigant zijn favoriet.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Stella Birkenbrau

    Dat is geen mode, dat is een beter voorbeeld van de Nederlandse zuinigheid lijkt mij...