Ga naar de mobiele website
^ Top

De moderne permanent: altijd mooie krullen zonder moeite?

NINA
Mooi zijn, willen we allemaal. Maar wie mooi wil zijn moet ... tijd hebben. En zouden we niet liever vijf minuutjes langer in bed blijven liggen dan voor de badkamerspiegel te staan? Wel, dat kan dus ook gewoon. Beautyredactrice Sophie test maar al te graag de beste, opvallendste en leukste behandelingen waarmee je 's ochtends net dat beetje kostbare tijd bespaart. Vandaag: de moderne permanent.

Wie permanent zegt, die denkt aan de ontplofte poedelkapsels uit de jaren 80. Maar tegenwoordig is er een nieuwe versie van de permanent, en daarvoor wilden wij maar al te graag op de kappersstoel plaatsnemen. Zo gezegd, zo gedaan. Want 's ochtends gewoon met de perfecte nonchalante krullen uit je bed rollen? Daar tekenen we voor!

Wat is een permanent?

Bij een permanent worden bestaande zwavelverbindingen in je haar gebroken, waardoor de bestaande vorm van je haren verdwijnt. Vervolgens worden er nieuwe verbindingen gemaakt terwijl je haren in de krul zitten. En - je raadt het al - die leveren langdurig blijvende krullen op.

Helaas is het niet voor iedereen weggelegd. Wie onlangs nog haar haren kleurde - en dan vooral een tintje lichter ging - of gewoon regelmatig met haarverf in de weer is, kan het vergeten. "Een permanent zetten wanneer je haren al aan de droge kant zijn door eerdere chemische behandelingen, is om problemen vragen," legt kapper Edwin Brabants van Brabants & Co uit. "Niet alleen pakt de behandeling dan gewoon niet, je brengt ook opnieuw schade toe aan je haar." Vooraf op consultatie gaan, is dus een absolute must. Gelukkig krijg ik groen licht van Edwin, en mag ik plaatsnemen aan de wastafel.

De behandeling

First things first, bij deze overweeg ik ten zeerste om een petitie op te starten die massagestoelen in elk kapsalon verplicht. Waar ik het sowieso al heerlijk vindt wanneer mijn haren gewassen worden bij de kapper - excuses aan het lief, maar zelfs zijn hoofdmassages komen niet in de buurt - gaan ze bij Brabants & co nog een stapje verder met een zalige massagestoel. Me-time ten top, en zo zie ik het graag.

Eenmaal mijn haren fris gewassen zijn, is het tijd om plaats te nemen in de kappersstoel. Geen massagefunctie, zo merk ik al snel tot mijn teleurstelling, maar dat wordt goedgemaakt met een ruime keuze aan magazines en verfrissende drankjes. Met mijn neus in de boeken en een kopje koffie bij de hand zou ik bijna vergeten dat er ondertussen iemand mijn haren in de krul draait. Bijna, want zodra ik één blik in de spiegel werp en mijn hoofd vol papilotten, dat meer wegheeft van een soort futuristisch paasei, weet ik weer precies waar ik me bevind.

NINA

In totaal duurt het een dik uur. Eerst worden je lokken met behulp van papilotten in de krul gezet. Daar wordt een product in gedaan dat de zwavelverbindingen in je haar verbreekt, zodat je eigen vorm verdwijnt en de krul als het ware 'getekend' wordt in je haren. Dat mag een tiental minuutjes inwerken, en dan is het tijd om het product uit te wassen. En dat is heel wat makkelijker gezegd dan gedaan, met een hoofd vol papilotten. Tot slot worden je haren bedekt met een soort schuimlaagje, dat de krul fixeert en nieuwe zwavelverbindingen maakt. Vijf minuutjes inwerktijd later is het opnieuw tijd om te wassen, en worden mijn haren eindelijk bevrijd. Een verzorgend Smartbond-ritueel eroverheen, mijn lokken hebben immers wel wat te verduren gehad, en klaar is kees.

Het resultaat

Meteen na de permanent is mijn haar aan de droge en pluizige kant. De gevreesde 'coupe poedel' blijft achterwege, maar mijn lokken hebben duidelijk wél wat moeten doorstaan. Ik moet mezelf dan ook bedwingen om niet meteen een maskertje te leggen en gewapened met een paar liter conditioner onder de douche te duiken - je wast je haren de eerste 24 uur beter niet . Gelukkig weet ik me wonder boven wonder te beheersen.

Dag twee en drie ben ik vooral boos op mezelf. Ik heb geen flauw benul hoe ik mijn nieuwe volumineuze haren moet stylen en eindig dan ook steevast met een haardos die een hoger bad hairday-gehalte heeft dan gewenst. Na een paar dagen neemt het droge kroezelhaar gelukkig af en vallen ook de krullen een stuk losser. Zodra ik mijn nieuwe routine in de vingers heb (iets met heel veel olie en volumemousse) ben ik dan ook wél tevreden.

Mijn hoop om iedere ochtend zonder enig hulpmiddel met een bos Instagramwaardige krullen uit bed te rollen blijkt helaas wel meer droom dan realiteit. Zelfs met permanent hebben mijn lokken een klein beetje opsmuk nodig. Maar ik moet wel beduidend minder lang voor de spiegel staan. Volume heb ik al, beweging en slag in mijn haar ook. Veel meer dan een plukje links en rechts net dat tikje meer finesse geven met de krultang, moet er dan ook niet gebeuren. Een beetje haarspray erin, en in nog geen twee minuten ben ik al vertrekkensklaar. Een behoorlijke verbetering, als je het mij vraagt.

NINA

Adviesprijs voor een beach waves permanent (op basis van L'Oreal Professionel Dulcia Advanced) + L'Oreal Professionel Smartbond ritueel is € 100. Wij namen plaats in de stoel bij Brabants & co. Mij zien ze daar zeker terug. Al was het maar gewoon voor die massagestoel.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Annelore Meynaerts

    Ze schrijven het zelf. Beach waves, het slechtste dat er is en het product ook eerlijk gezegd. Ik werk niet graag met L 'Oreal. Gewoon een mooie Papillot en klaar. Geen beach waves, klinkt altijd veel belovend maar dat is niet het geval!

  • Democratie is een illusie

    Wow honderd eurootjes? Sorry, maar dat is geen verbetering. Gewoon lekker met nat haar gaan slapen :)

  • Lily Of Flanders

    Veel mooier voor de behandeling. Dat haar is kapot !

Meld een bug