De markt voor tweedehandskleding wordt dubbel zo groot tegen 2023: de beste adresjes in België

Getty Images
Vintage is al zo oud als de straat, maar nu blinken de stenen wel harder dan ooit. De markt voor tweedehandskleding groeit 21 keer sneller dan die voor nieuwe kleding. Tegen 2023 zal het aandeel dubbel zo groot zijn als nu. Dat blijkt uit gegevens van GlobalData waar website Business of Fashion over berichtte. Wij sommen de beste adresjes in ons land op om tweedehands en vintage parels te scoren. 

Afgedankte troep. Die muffe geur van mottenballen en vervlogen jaren. Om nog niet te spreken van de bergen rommel waar een kat haar jongen niet in terugvindt. Nog niet zo heel lang geleden kampte tweedehandse mode met hardnekkige vooroordelen bij het grote publiek. Van dat stoffige imago blijft alsmaar minder overeind. Vintage en tweedehands zijn onbetwistbaar aan een niet te stuiten opmars bezig. Zo tekende de Nederlandse resale-webboetiek United Wardrobe, die ook in België actief is, vorig jaar een omzetgroei van 250% op. Afgelopen zomer telde de populaire Vinted-app al meer dan 700.000 gebruikers in ons land en ook de Kringwinkel kent al een tijdlang een flink stijgende groei in omzet.

Maar ook in het hogere segment, de vintageboetieks die inzetten op een luxebeleving, is de evolutie duidelijk. Viviane Van Werelyckhuysen is al acht jaar de eigenares van Rosier 41 in Antwerpen, dat vintagestukken van onder meer Dries Van Noten, Gucci en Balenciaga verkoopt. “Wij merken vooral dat steeds meer chiquere mensen het kopen. Vroeger kwamen vooral studenten over de vloer die het geld niet hadden om een echte Delvaux te kopen, nu heb ik zelfs een dame van 84 die elke vrijdag trouw langskomt. Sinds een viertal jaar is vintage heel hip.” Dat zien ze ook bij Labellov, de Antwerpse luxeboetiek van preloved handtassen en accessoires. Mede-eigenares Elien Migalski: “We hebben klanten die een jaar geleden nog vooral hun designerspullen kwamen verkopen maar luidkeels verkondigden dat ze zelf nooit of te nimmer tweedehands zouden kopen. Het taboe rond vintage is weg; het is laagdrempelig geworden.”

Nostalgie

Dertien jaar geleden kende vintage ook al een piek, maar dat lag toen aan de financiële crisis die ongenadig hard toesloeg. Deze keer komt de wind uit een andere hoek. “Vintagekleding is populair omdat heel veel mode van vandaag ook teruggrijpt naar kleding van vervlogen periodes”, weet trendwatcher en kleurexperte Hilde Francq van trendstudio Francq Colors. “Kijk maar naar de collecties van Gucci, of vele streetwearmerken. Ze lijken een samenraapsel van invloeden uit de jaren 70, 80 en 90.” Die retro-invloeden vinden hun weg naar de mainstream. Tweedehands- en vintagewinkels spelen daar gretig op in, als een soort tijdcapsule. Want wat is er meer jaren zeventig dan een flared jeans die ook écht uit die tijd komt? Of een ‘tie-dye’-T-shirt dat Woodstock overleefd heeft?

Een andere drijvende kracht zijn de talloze reeksen op Netflix en tv die zich afspelen in de voorbije decennia. Francq: “Denk maar aan ‘Stranger Things’ of ‘GLOW’ met hun onweerstaanbare eightieskleding. Dankzij het internet is het bovendien heel gemakkelijk geworden om inspiratie te zoeken in oud beeldmateriaal.” Ook sociale media drukken hun stempel. We zien onze favoriete influencers de allernieuwste trends dragen en schuimen vintageboetieks af op zoek naar een soortgelijk stuk voor een betaalbare prijs; winkels posten hun aanwinsten en vinden sneller geïnteresseerde kopers, tot zelfs ver in het buitenland.

Nieuwe luxe

Zelfs de tijdsgeest is de tweedehandsbeweging goedgezind. De klimaatmarsen bewijzen het: onze jeugd ligt steeds meer wakker van global warming en velen willen geen auto meer kopen of vlees eten. Ook fast fashion krijgt steeds luidere kritiek. Te belastend voor het milieu. Vanuit een duurzaam perspectief is het beste kledingstuk er een dat niet meer gemaakt hoeft te worden. Elien van Labellov: “Steeds meer mensen komen bij ons uit liefde voor de aarde en kiezen heel bewust voor tweedehands. Ze redeneren: als ik dan toch in een stuk investeer, waarom moet dat dan nog van a tot z geproduceerd worden? Een vintage luxetas is ooit met zoveel zorg en een zekere kwaliteit gemaakt dat ze echt nog een tweede leven kan krijgen. Vaak zijn ze nog zo goed als nieuw, of in goede staat. Dat is eigen aan de duurdere merken: ze doorstaan vaak de tand des tijds.”

Onze favoriete adresjes

1. Think Twice (Antwerpen, Gent, Brugge, Brussel en Leuven)

Think Twice is misschien wel de meeste bekende tweedehandsketen uit ons land met vestigingen in bijna alle grote steden. Dit is zo’n winkel waar je echt moet zoeken en regelmatig moet langsgaan als je pareltjes wil vinden. Tip: heel regelmatig organiseert Think Twice de ‘T2 Days’ waarbij je elke dag meer korting krijgt op alle stukken. Op de eerste dag krijg je 30% korting, op de laatste dag betaal je per stuk nog maar € 1. 

Meer info: thinktwice-secondhand.be

2. RIOT Antwerp (Antwerpen)

RIOT is relatief nieuw in Antwerpen en nog niet zo heel gekend. Daarom vind je er makkelijker dan in andere tweedehandswinkels leuke stukken voor een prikje. 

Meer info: Facebook RIOT Antwerp

3. Gabriele Vintage (Brussel)

Wie op zoek is naar een ‘deftige’ jurk of een kostuum voor pakweg een trouwfeest, is bij Gabrielle Vintage aan het juiste adres. Ze verkopen er kledingstukken en accessoires uit de jaren 20 tot 80, allemaal in perfecte staat en mooi bewaard. De prijzen zijn daarom trouwens niet per se zo hoog. 

Meer info: gabriellevintage.com.

4. Vrijdagmarkt 6 (Antwerpen)

Deze winkel richt zich specifiek op mannen, wat op zichzelf al een unicum is onder de vintage boetieks. Je vindt hier kleren in het duurdere segment, variërend van Raf Simons en Acne Studios tot Supreme. 

Meer info: Facebook Vrijdagmarkt6

5. Episode (Antwerpen en Brussel)

De bekende Nederlandse keten Episode heeft niet alleen vestigingen in Amsterdam, Parijs en Kopenhagen, maar ook in Antwerpen en Brussel. De prijzen liggen er een tikje hoger dan ergens anders, maar alle kleren zijn wel gewassen en geordend per soort en kleur. Episode neemt ook zelf kledingstukken onder handen. Zo knippen ze bijvoorbeeld de onderkant van 501 jeansbroeken van Levi’s af, voor dat hippe gerafelde effect. 

Meer info: episode.eu.

6. Fann (Gent)

Van Zara tot Prada, het aanbod bij Fann in Gent is uiterst divers. Wel nemen ze alleen recente en eigentijdse kledij aan die niet ouder is dan 2 jaar, oude rommel zul je hier dus écht niet vinden. De stijl is er ook redelijk minimalistisch, wat voor een vintage zaak toch ook uniek is. 

Meer info: fann.be.

7. My Ohm (Antwerpen)

De eigenares van My Ohm stond jaren geleden mee aan de wieg van Naughty I, de iconische tweedehandswinkel in de Kammenstraat die ondertussen ter ziele is gegaan. Uit die winkel is overigens het festival Laundry Day voortgekomen. In My Ohm focust ze vooral op accessoires. 

Meer info: Facebook My Ohm

8. Hallelujah! (Hasselt)

Net als bij Fann in Gent selecteert Fleur, de eigenares van Hallelujah, enkel kledingitems die maximaal 2 jaar oud zijn. Afgedragen kleding komt hier niet binnen, het moet om miskopen gaan. Liefst van designermerken, al maakt ze daar af en toe een uitzondering op. Naast kleren koop je er ook niet-alledaagse interieurobjecten zoals Mariabeeldjes in grappige kleuren. 

Meer info: hallelujahdesign.be.

9. Melting Pot Kilo (Antwerpen en Brussel)

Net als bij de slager moet je hier je kleren wegen en betaal je er gewoon per kilo. Ideaal voor als je met een klein budget iets aan je garderobe wil toevoegen.

Meer info: meltingpotkilo.com.

10. Rosier 41 (Antwerpen)

Als het van ons afhangt is Rosier 41 dé allerbeste winkel om unieke designeritems te scoren aan betaalbare prijzen. Ze hebben ook steevast heel wat stukken van Belgische ontwerpers als Dries Van Noten en A.F. Vandervorst in huis. 

Meer info: rosier41.be.

11. Labels Inc. (Antwerpen)

Nog een vaste waarde voor liefhebbers van designer vintage is trouwens Labels Inc. Een tijdje geleden verhuisden ze naar een veel ruimer pand in de Nationalestraat waardoor het stukken makkelijker en aangenamer is om door te kleren te gaan. 

Meer info: labelsinc.be.

12. Cyaankali (Leuven)

Last but not least scoor je ook bij Cyaankali in Leuven leuke designerparels van merken als Acne Studios, Clio Goldbrenner, See by Chloe, Proenza Schouler en Julia June. Altijd in topkwaliteit en aan heel betaalbare prijzen.

Meer info: cyaankali.be.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Suad Marzouki

    The Biba Boutique in Antwerpen !! Exclusieve Vintage stukken en styling krijg je gratis bij !!! Top zaak !!!!!

  • rik lagrou

    Uw kleren in plastieken bakken bewaren Jeans- jassen Szak na nieuwkuis en 30jaar later kan nog dragen of kinderen geven als mode is Bijna nieuw Wie heeft zijn slaapzak of zomerhemd jeans nog na 35jaar netjes bewaard ???

  • Erica Theunis

    Jullie vergeten Scruples op de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Al meer dan 20 jaar een begrip...