De getatoeëerde wenkbrauw maar dan beter: wij probeerden microblading uit

NINA
Wie aan getatoeëerde wenkbrauwen denkt, ziet meteen twee dunne zwarte lijntjes voor zich, die als permanent verbaasde rupsjes boven je ogen dansen. Wel, die tijd is voorbij. Tegenwoordig is de wenkbrauwtattoo één van de meest gevraagde beautybehandelingen, zij het onder een nieuwe naam: microblading.

Goed nieuws voor wie dacht dat volle wenkbrauwen enkel waren weggelegd voor de Cara Delevingnes van de wereld. Ook wij, stervelingen met gewone wenkbrauwen, kunnen met volle exemplaren door het leven. Met dank aan microblading. Lena Dunham schreef er al een eerbetoon over, en ook ondergetekende ging op de behandeltafel liggen voor een stel getatoeëerde wenkbrauwen.

Lees verder onder de foto

NINA

Microblading, wat is het?

Sinds de volle wenkbrauw niet alleen de catwalk maar ook Instagram veroverde, ging de verkoop van wenkbrauwpoeders, -potloden en -gels pijlsnel de hoogte in. Helaas voor ons, dames die van zichzelf blonde of gewoon weinig wenkbrauwhaartjes hebben: wat er niet is, blijft nog steeds moeilijk te faken. Enter: microblading.

De techniek is eigenlijk heel eenvoudig. Met minuscule mesjes worden oppervlakkige krasjes gemaakt, net onder de bovenste huidlaag. Daarin wordt vervolgens pigment aangebracht. Zo krijg je heel dunne getekende haartjes, die met het blote oog amper van echte te onderscheiden zijn. Precies daardoor is de techniek ideaal voor mensen die weinig tot geen wenkbrauwhaartjes hebben, erg lichte haartjes hebben of door een litteken een kale plek hebben in hun wenkbrauwen.

Is microblading hetzelfde als permanente make-up? Niet helemaal. "Ik noem het liever semi-permanente make-up," vertelt Karen Sarasin, gespecialiseerd in microblading. "Pigmenten zouden niet langer dan één à twee jaar in de huid mogen blijven, daarna worden ze dof en grauw van kleur. Niet echt het resultaat waar de meeste vrouwen naar op zoek zijn (lacht). Met microblading blijft het pigment dan ook ongeveer anderhalf jaar in de huid. Pas daarna, wanneer de meeste kleur weg is, is het tijd om je wenkbrauwen opnieuw te laten bijwerken."

Hoe gaat het in z'n werk?

Wie nog twijfelt of graag wat meer uitleg nodig heeft, doet eerst een intakegesprek. Daar wordt alles uitvoerig besproken en uitgetekend, zodat je precies weet hoe je wenkbrauwen er zullen gaan uitzien. Neem ook zeker voorbeeldfoto's mee van wat je mooi vindt, zodat het voor de wenkbrauwstyliste duidelijk is naar welk resultaat je zelf op zoek bent. Na even samen door mijn Pinterestbord vol wenkbrauwfoto's (ja, dat heb ik) te scrollen, begint Karen met het uittekenen op mijn gezicht. Dat gebeurt heel nauwgezet. Met behulp van een liniaal en een specifieke meettechniek wordt de ideale vorm van mijn wenkbrauwen bepaald. Na een halfuur keuvelen terwijl Karen ondertussen met haar potlood in de weer is, kan ik het resultaat beoordelen. Tevreden? Dan kan het echte werk beginnen.

"Wie mooi wil zijn moet pijn lijden", beweert de volksmond. In een eerlijke wereld had het ook de slagzin van microblading kunnen zijn. Het goede nieuws: Karen heeft een medische scholing, wat betekent dat zij als één van de enigen een verdovende zalf mag gebruiken. Het slechte nieuws: helaas voor mij worden de eerste sneetjes zonder verdoving gezet, om te vermijden dat de zorgvuldig uitgetekende vorm zou vervagen. Dat is even slikken. Letterlijk en figuurlijk, want het doet dus behoorlijk pijn.

Nu ben ik niet kleinzerig, maar het voelt precies zoals je zou verwachten: alsof iemand je huid strak trekt en er vervolgens met een klein mesje streepjes in kerft. Leuk is het dan ook allerminst, al is het wel vrij snel voorbij. Vervolgens wordt er pigment op de huid aangebracht. Terwijl dat intrekt, begint Karen aan de andere wenkbrauw. Dat proces herhaalt zich een paar keer - goed nieuws: vanaf de tweede keer komt er ook een likje verdovende zalf bij kijken - en anderhalf uur (en een paar niet zo stiekeme tranen) later, zijn mijn wenkbrauwen klaar.

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, beweert de volksmond. In een eerlijke wereld had het ook de slagzin van microblading kunnen zijn.

thinkstock

Hoe verloopt het herstelproces?

Niet schrikken. Wie meteen na de behandeling in de spiegel kijkt, ziet twee donkere strepen boven haar ogen blinken. Je wenkbrauwen zijn de eerste twee dagen immers zo'n 30 procent donkerder, en dat is behoorlijk wennen. Pas na een week zie je er niet meer uit alsof je je wenkbrauwen onder handen liet nemen door de cast van Geordie Shore, en na een maand kan je genieten van het uitendelijke resultaat.

De eerste vijf dagen is het vooral belangrijk om je wenkbrauwen een paar keer per dag proper te maken met een vochtig watje, om wondvocht en korstjes te voorkomen. Ook smeer je ze in met een herstellende zalf. De eerste dagen zijn je wenkbrauwen opvallend rood van kleur, dit omdat het pigment zich nog moet zetten in de huid. Niet onbelangrijk: ze zullen gaan vervellen. Spreek dus al je zelfdiscipline aan, en pulk de velletjes er niet af! Ja, het ziet er niet appetijtelijk uit, maar wie eraan gaat prutsen trekt het pigment mee uit de huid. En dan is al dat leed voor niets geweest.

Na ongeveer een week vervellen, zien mijn wenkbrauwen er weer normaal uit. De komende drie weken vervaagt de kleur nog een klein beetje, totdat deze perfect matcht met mijn haarkleur. Het enige wat je vanaf dan nog moet doen, is dagelijks met sunblock smeren om je wenkbrauwen zo lang mogelijk mooi te houden, en eventueel met een transparante gel in vorm kammen. Wie wil kan na 4 tot 6 weken terug voor een touch-up. Het kan immers gebeuren dat de verf de eerste keer niet overal even goed pakt. Dat kan je tijdens de touch-upsessie bijgewerkt worden. "Maar de praktijk leert mij dat de meeste mensen al tevreden zijn na de eerste behandeling, en pas twee jaar later weer voor de deur staan als het tijd is voor een nieuwe behandeling," lacht Karen.

Pas na een week zie je er niet meer uit alsof je je wenkbrauwen onder handen liet nemen door de cast van Geordie Shore.

Dag 1: rood paarsige kleur - Dag 3: nog steeds rode tint, eerste velletjes - Dag 5: normale kleur komt er steeds meer door, veel vervellen
NINA Dag 1: rood paarsige kleur - Dag 3: nog steeds rode tint, eerste velletjes - Dag 5: normale kleur komt er steeds meer door, veel vervellen

Wat na twee jaar?

Eerlijk is eerlijk, het doet pijn. Op de behandeltafel liggen is geen pretje, al is Karen haar gezellige babbel een welkome afleiding en doet ze er alles aan om het proces zo fijn mogelijk te laten verlopen. Maar het moet gezegd worden: ik kan mij leukere dingen indenken om te doen (sorry, not sorry).

Dat gezegd zijnde, na het genezingsproces hebben mijn wenkbrauwen een vorm die ik zelfs met het beste potlood ter wereld nooit zelf had kunnen bekomen, en ik bespaar 's ochtends ongelooflijk veel tijd. Bovendien zien ze er door de minuscule haartjes veel natuurlijker uit dan wanneer ik ze zelf met potlood of poeder zou invullen. En dat is mij veel waard. Ja, ook een paar uur op mijn tanden bijten.

Kortom: binnen twee jaar vind je mij zonder twijfel opnieuw op de behandeltafel. De tranen heb ik er gerust voor over.

Binnen twee jaar vind je mij zonder twijfel opnieuw op de behandeltafel. De tranen heb ik er gerust voor over.

eindresultaat na één maand
NINA eindresultaat na één maand

Wij ondergingen een microblading behandeling bij Karen Sarasin van Dermatopigmentatie in Gent. Een microblading behandeling kost € 300 en blijft ongeveer anderhalf jaar. Een touch-up na 4 tot 6 weken kost € 25.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lotte Aerts

    Deze wenkbrauwen hebben helemaal geen natuurlijke vorm... hebben zo'n rare kromming

  • Nina Vanwonterghem

    Ik heb het ook laten doen, het verslag hierboven klopt volledig. Prima resultaat.

  • Berlinda Lenssens

    Heb dat ook. Maar vree pijnlijk. Maar super tevreden.