Dé blog die stortvloed aan reacties uitlokt: "Slank zijn maakte me niet gelukkig, dik zijn wel"

Joni Edelman als ultraslanke en volslanke dame.
Joni Edelman Joni Edelman als ultraslanke en volslanke dame.
Joni Edelman raakte in de Verenigde Staten een gevoelige snaar met haar essay waarin ze stelde dat slank zijn haar nooit gelukkig heeft gemaakt. De hartverwarmende reacties op haar moedige opiniestuk blijven nog steeds massaal toestromen. Een reden te meer om haar essay integraal op onze website te publiceren: "Ik ben veel gelukkiger als volslanke dame en dit is waarom."

"Ik zal een geheimpje verklappen. Dit meisje links op het beeld, dat ben ik. De foto werd net voor mijn 35ste verjaardag gemaakt. Ik was toen op mijn slankst. En toch keek ik ernaar en vond mezelf nog steeds dik. Daarnaast staat de ik die je nu zal herkennen. De foto werd rond mijn veertigste genomen.

Jarenlang ging mijn gewicht zoals een jojo op en neer. Het was net een achtbaan, alleen veel minder plezant.

Mijn volslanke figuur was het gevolg van het verliezen van een baby, een scheiding, een gebroken been, een gebroken enkel en mijn stressvolle job als verpleegster.

Mijn superlijf daarentegen was het resultaat van slechts 1.000 calorieën per dag, 55 km joggen per week, drie uur slaap per nacht, de trap oplopen, geen maandstonden meer en mezelf eten en slaap ontzeggen.

Verwarrend niet?

Een stralende Joni Edelman
Twitter Een stralende Joni Edelman
Joni Edelman op vakantie met haar man tijdens haar slanke periode
Facebook Joni Edelman op vakantie met haar man tijdens haar slanke periode

Ik weet dat jullie naar de foto's zullen kijken en misschien dit zeggen:

1. Wow, je zag er fantastisch uit!
2. Hoe komt het dat je zo veel woog?
3. Waarom zie je er nu slechter uit dan toen?

Sommigen zullen zeggen dat ik dik ben.
Een paar zullen zeggen dat ik er gelukkig en gezond uitzie.

Ik ben beide.

Ik wil komaf maken met dit stereotype. Het is namelijk 'bullshit'. Ja, het is makkelijker om leuke kleren te vinden als je slank bent. De mannen hebben oog voor je. In het hospitaal willen artsen een relatie met je. Maar ik was zo obsessief bezig met elk detail van mijn lichaam.

Het deed veel met me.
Het maakte me niet gelukkig.

Het deed me gezond voedsel eten dat ik eigenlijk niet luste en dingen mijden waar ik net dol op was. Het deed me calorieën googlen. Het deed me obsessief sporten terwijl ik voor mijn kinderen moest zorgen.

Het maakte me slank.
Het maakte me niet gelukkig.

En daarmee wil ik niet zeggen dat magere mensen niet gelukkig zijn maar het is geen garantie op het grote geluk.

Je hoeft niet slank te zijn om gelukkig te kunnen zijn. En dik zijn betekent niet dat je ongelukkig bent.

Een trotse Joni Edelman met haar gezin.
kos Een trotse Joni Edelman met haar gezin.

Door de medicatie die ik moest nemen voor mijn bipolaire stoornis, kwam ik 45 kg bij. Mijn kleren passen niet meer en dat is niet fijn. Maar die verandering heeft niet alleen grote gevolgen gehad voor mijn lichaam maar ook voor mijn manier van denken. Ik voel nu een vreugde en rust die ik nooit eerder heb ervaren. Het is die 45 kg waard. 45 extra kilo's zijn onbeduidend als je in staat bent om dingen los te laten, tijd te hebben voor de kinderen en te kunnen slapen.

Ik ben gelukkig. Ik ben dik en gelukkig.

Wil je mensen echt verbazen? Wees dan dik en gelukkig. Draag een bikini. Eet een pizza en een ijsje en geniet ervan. Geniet van je leven en die fles wijn en verontschuldig jou er niet voor.

De wereld wil dat je slank bent. Er is een hele industrie ontstaan die leeft van jouw onzekerheid. De wereld wil jou doen geloven dat slank zijn garant staat voor geluk. De wereld wil jou doen geloven dat je alleen dan liefde en een gelukkig leven verdient. En mooie mensen zijn nu eenmaal niet dik.

Of misschien zijn ze het net wel."