Cara Delevingne stopt met modellenwerk

Cara Delevingne.
Richard Shotwell / AP Cara Delevingne.
Mode-It-girl Cara Delevingne zegt de modewereld definitief vaarwel. In een interview met The Times onthult het 23-jarige model hoe haar werk in de mode-industrie haar zowel fysiek als mentaal ziek gemaakt heeft.

Cara Delevingne is niet mals voor haar eerste liefde: de mode-industrie. In een interview met The Times legt ze uit hoe de harde business - en de hoge eisen die daar werden gesteld - een zware impact hadden op haar fysieke en mentale gezondheid.

"Toen ik voor het eerst met modellenwerk startte, was ik nog erg jong. De beelden en standaarden waar de modewereld je aan onderwerpt, zijn in die levensfase niet bepaald gezond te noemen." De invloed die de modewereld op jonge modellen heeft, is volgens Delevigne dan ook 'verschrikkelijk' en 'ronduit walgelijk'.

Ook het feit dat fotografen en opdrachtgevers jonge modellen in tal van seksueel getinte houdingen en weinig aan de verbeelding overlatende poses proberen te wringen, vindt ze in feite onaanvaardbaar. "In de grond ben ik een beetje een feministe. De rollen waarin ik mij als jong model heb laten duwen, ik word daar een beetje misselijk van", zegt ze.

'De standaarden waar de modewereld je als jong model aan onderwerpt, zijn niet bepaald gezond'

Cara Delevingne, ex-model

Lichaamsbeeld

Een evenwichtig lichaamsbeeld lijkt - de nochtans ravissante - Delevingne aan haar carrière als model dan ook niet meteen overgehouden te hebben. Bovendien ontwikkelde het model door al het harde werk en voortdurende stress die dat met zich meebracht een ernstige vorm van psoriasis, een auto-immuunziekte die zich kenmerkt door de lokale afschilfering van huidcellen.

"In het begin vocht ik ertegen. Bleef me maand na maand inzetten en uitputten, terwijl ik duidelijk aan mijn limiet zat. De strijd is ook mentaal bijzonder vermoeiend, want je haat jezelf en de manier waarop je eruit ziet, maar je kan er niets aan veranderen, het wordt alleen maar erger."

Cara Delevingne.
PHOTO_NEWS Cara Delevingne.

Acteercarrière

Na een carrière van zes jaar houdt het ex-model het dan ook voor bekeken. "Na een tijdje begon ik me door al dat modellenwerk erg leeg te voelen. Zo leeg, dat ik vergat hoe jong ik eigenlijk was. Ik voelde me zo oud." In de toekomst lijkt ze zich volledig op haar acteercarrière te willen richten. De eerste langspeelfilm met Delevingne in de hoofdrol heet 'Paper Towns', en loopt op dit momtent bij ons in de cinemazalen.

Cara Delevingne als Margo in de film 'Paper Towns'.
AP Cara Delevingne als Margo in de film 'Paper Towns'.