Blote enkels in de winter zijn (nog altijd) hip en dat is zelfs gezond ook

Foto door Alisa Anton op Unsplash
De temperaturen schommelen heel de week nog rond het vriespunt en toch zie je op straat massaal vrouwen én mannen rondlopen met blote enkels. ‘Flanking’, een samentrekking van ‘flashing’ en ‘ankle’, is een modetrend die al een paar seizoenen meegaat. Gisterochtend hield op Hautekiet (Radio 1) twitteraar Pieter Blomme een pleidooi tegen ontblote enkels door weer en wind, maar volgens specialisten is "water in je kelder" net gezond.

“Mijn vaderhart slaat tilt als ik ze in dit guur winterweer zie buitenkomen. Jonge meisjes uit mijn straat die op weg zijn naar hun werk of school. Ik kijk dan heel verwonderd, vooral naar hun blote enkels. Hun broek is hoog opgerold en daaronder dragen ze parelwitte sneakers waar ze lang voor gespaard hebben. Terwijl ik de koude en sneeuw trotseer met zware laarzen, stappen die meisjes dapper en trots als een pauw met die blote enkels diep in de sneeuw, helemaal onbeschermd en open en bloot. Dan denk ik keer op keer, wat moet het toch lastig en pijnlijk zijn om vandaag de dag modieus te zijn,” aldus Blomme in zijn pleidooi tegen blote enkels op Hautekiet gisterochtend.

De aanleiding van het gesprek was een Tweet die hij een tijdje geleden de wereld instuurde:

Maar ‘flanking’ is zeker geen nieuwe modetrend. Je enkels tonen is al een tijdlang hip. Vroeger heette het water in de kelder, tegenwoordig liggen de winkelrekken weer vol broeken die te kort komen of die zo opgerold zijn dat de enkels ontbloot blijven. En in tegenstelling tot vele andere modetrends, doen hippe volgens zowel in winter als zomer aan ‘flanking’. Soms met een glittersokje of witte sportsok bij de heren, maar vaak helemaal zonder sokken. Ook als het vriest buiten. 

Gezond

Volgens specialisten is het ook gezond omdat je lichaam zo makkelijker went aan de koude. Maar als het echt stevig vriest, neem je toch beter je voorzorgen, vertelt fashionista Tiany Kiriloff. "Wil je meedoen aan deze trend, dan raad ik je vooral aan om eerst je benen in te smeren, zodat je niet al te veel schrale benen hoeft te laten zien. En dan denk ik dat het ook vooral belangrijk is om je goed in te duffelen. Dat je ervoor zorgt dat je vanboven echt goed warm ingepakt bent, en dat de hitte dan toch langs ergens beneden buiten kan."

Wie zich ergert aan de modetrend, heeft het dus bij het verkeerde eind. Lang leve de blote enkel!

BrunoPress11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean De Grande

  Hadden ze in 1 moeite misschien ook eens de mening van een dokter kunnen vragen?

 • Peter Erven

  Gezond? Oke, ik ben sowieso niet gezond (zit in een rolstoel) en het is mij dus al gebeurt dat ik het juist via mijn voeten onderkoeld raakte. Niks wennen. Maar zoals elk fashion statement is het maar waar je voor kiest en wat je verkopen wilt. En natuurlijk zijn we allemaal eenheidsworst en wat voor de een geldt is voor allen goed. Dan zijn we het erover eens dat we het oneens zijn.

 • ringo van der pulst

  In onze new wave tijd liepen we allemaal met ons broek opgerold.We hadden dan wel combat shoes aan.

 • Jos driesen

  De reacties hieronder: lomp lomper aller lompst!!!! Das ook de reden waarom jullie het altijd koud hebben en vaak ziek zijn!!! Geen weerstand! Zoek Wim hof anders even op

 • Philomena Vanderweyen

  Krijg al koude rillingen bij het zien van die blote enkels.