Ga naar de mobiele website
^ Top

Blijf je langer bruin door te scrubben? Dat hangt af van het moment

Thinkstock
Blij met je bruin kleurtje na een zonnige vakantie? Helaas verdwijnt die bruine teint ook weer snel. Vaak denkt men dat door de huid te scrubben, de bruine teint langer blijft en/of weer stralender wordt. Maar is dat wel zo? Dermatoloog Ilan Karavani raadt het alvast af.

"Wie zijn huid langer bruin wil houden, kan deze beter niet scrubben", aldus Karavani. "Scrubben 'hernieuwt' als het ware de huid en hierdoor verlies je ook het net aangemaakte pigment. Wie de natuurlijke afschilfering van de huid wil tegengaan en dus voorkomen dat die bruine teint snel verdwijnt, kiest beter voor een goede hydratatie. Een bruine kleur blijft (langer) behouden als de huid dagelijks goed gehydrateerd wordt met een niet-vette lichaamsolie of lichaamscrèmes op basis van hyaluronzuur. Tegelijkertijd wordt ook de hoornlaag doorzichtiger waardoor men het pigment van de kleuring beter ziet. Heb je het idee dat je na je zonvakantie veel witte schilfers hebt, scrub dan niet maar kies dus voor een hydraterende crème of olie om je huid te verzorgen."

"Scrubben vóór het zonnen is wel een goed idee als je een bruine teint wil. Een scrubbeurt neemt oppervlakkig de hoornlaag weg, waardoor de zonnestralen dieper in de huid kunnen dringen en de bruine teint intenser wordt. Best doe je dit een dag voor vertrek of de ochtend zelf. Eén goede scrubbeurt is voldoende, tijdens je vakantie is het niet nodig als je een bruine teint wil opbouwen. Ook met olie krijg je dat resultaat: olie op de huid maakt de hoornlaag doorzichtiger waardoor de zonnestralen beter de cellen kunnen bereiken die instaan voor de aanmaak van pigment. Let wel, het is die hoornlaag die je beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Neem je die weg of tast je die aan, dan is je natuurlijke bescherming ook weg."
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Ka Ka

    Hallo, gezond verstand? Scrubben doe je voor je begint te zonnen. Dan heb je langer hetzelfde huid.

  • Fried chicken with rice

    Als je het hele jaar bruin wil zijn ga dan gewoon elke week 2 keer een half uur naar de zonnebank, heel simpel...geef ons ECHT nieuws aub è seg, wa ne flauwekul pppfff

Meld een bug