Bewezen: antirimpelcrèmes werken (op één voorwaarde)

Thinkstock
Het resultaat van een nieuwe wetenschappelijke studie zal wellicht heel wat (oudere) vrouwen blij maken: antirimpelcrèmes werken echt. Er is wel één voorwaarde, want de crèmes in kwestie moeten het ingrediënt Matrixyl bevatten. Dat geheime wapen verdubbelt de aanmaak van collageen, het antirimpelproteïne dat de huid vol en jeugdig houdt.

En er is nog meer goed nieuws, want het vinden van een crème dat dit ingrediënt bevat is helemaal niet onmogelijk. Veel gezichtscrèmes van grote merken bevatten Matrixyl, met prijzen beginnend bij zo'n 9 euro.

Het was chemicus Ian Hamley die de vaststelling deed tijdens zijn onderzoek naar het gebruik van collageen bij het genezen van wonden. Hij bekeek het effect van Matrixyl op de huidcellen en stelde vast dat die chemische stof de aanmaak van collageen bijna kan doen verdubbelen, op voorwaarde dat de concentratie hoog genoeg is.

Eerder onderzoek had de voordelen van antirimpelcrèmes in vraag gesteld, omdat het collageen volgens die wetenschappers niet kon doordringen in de huid. Maar Matrixyl is een peptide of een eiwitdeeltje en stimuleert de aanmaak van collageen van binnen in de huid.
 
"Ons onderzoek bewijst dat producten met Matrixyl kunnen helpen bij de huidverzorging", zegt de professor van de Reading University. Helaas bevatten niet alle gezichtscrèmes deze stof, dus moet je goed opletten wat je koopt.