Beschermen dure zonnebrillen je ogen beter?

Bruno Press
De prijzen van zonnebrillen variëren nogal. Voor nog geen 5 euro koop je al een exemplaar bij de grote modeketens, maar je kan er ook een van een paar honderd euro kopen bij de optieker. Zijn deze dure designerbrillen ook betere zonnebrillen?

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen, een zonnebril hoeft niet duur te zijn om je ogen goed te beschermen. Zolang je er het CE-logo op vindt, beschermt de bril voor 100% tegen schadelijk UV-licht. Die markering vind je doorgaans op het pootje van de bril. Prijs maakt op dat vlak geen enkel verschil. Zonder deze markering houden donkere glazen wel het zichtbare zonlicht tegen, maar niet de UV-stralen waardoor je ogen flink beschadigd kunnen geraken.

Houdbaarheidsdatum

Waar de prijs wél invloed op heeft, is de houdbaarheidsdatum. Een goedkoop exemplaar beschermt minder lang tegen UV-stralen en is doorgaans na een jaar al aan vervanging toe. Een duur exemplaar kun je voor het leven dragen en blijft bescherming bieden. De UV-bescherming gaat trouwens achteruit wanneer de glazen vaak blootgesteld worden aan de zon. Door regelmatig af te wisselen, gaat je bril dus ook langer mee. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rayan El Arami

  Een duur exemplaar gaat je leven lang mee. Vergeet het maar. Je wil niet weten bij hoeveel van die dure brillen de naam van het merk meer dan de helft van het prijskaartje uitmaakt. En niet de gebruikte materialen.

 • albert stroobanddt

  Vanaf 1995 ik heb me een zonnebril van zeiss aangeschaft 30€ 100% tevreden heeft praktisch geen kleurverschil wat ten goede komt zeker met de auto dus koopt ene goede ipv goedkope . Albert Stroobandt

 • Jos Vervoort

  "Gemaakt om kapot te gaan" iemand?

 • Peter Buyck

  Die van 5 euro is voor mensen die géén brildrager zijn. Die dure modellen bij de opticien... zijn in eerste plaats voor mensen die brildrager zijn. Trouwens... Héél vaak tref je een 1+1-actie. Dagbril en gratis zonnebril... Bij de opticien wordt de prijs bepaald door de montuur én de glazen. (die brillen in de etalage bevatten eigenlijk enkel vensterklas...). Tja een confectiejurk vs een jurk op maat... er is ook een verschil van prijs (en kwaliteit)

 • Ivan Godefroot

  door naar de zon te kijken en als je pijn hebt aan je ogen dan is jouw zonnebril het aan vervanging toe loooooooooooooolz :p