Belgische modeontwerpers deze zomer centraal in Bozar

Vrijdag gaat in Bozar in Brussel de tentoonstelling 'De Belgen. Een onverwacht modeverhaal' van start, die het werk belicht van zo'n 100 Belgische designers, van de eerste pioniers tot de nieuwe generatie. Het is de centrale tentoonstelling van een zomer vol mode en hedendaagse kunst in de hoofdstad.

In 'De Belgen', een co-productie tussen Bozar en het Brusselse mode- en designcenter MAD, komen naast de Antwerpse Zes met onder meer Dries van Noten, Walter Van Beirendonck en Ann Demeulemeester, ook de eigenzinnige creaties van Martin Margiela, A.F. Vandevorst en Raf Simons aan bod. De tentoonstelling zet verder het belang van de Belgische modescholen en het opkomend talent in de verf.

Parallel gaan in het Brusselse cultuurhuis ook verschillende andere mode-expo's van start. Bellissima belicht aan de hand van vijf topjurken het hoogtepunt van de Italiaanse mode uit de jaren '50 en '60. Auteur Jean-Philippe Toussaint schreef de bezoekersgids voor de tentoonstellingen, waarin feit en fictie over de ontwerpers zich vermengen. Ook opvallend zijn drie foto's van modeontwerpster Vivienne Westwood, die zich op 68-jarige leeftijd naakt liet fotograferen door de Duitser Juergen Teller, die ook samenwerkte met Björk en Yves Saint Laurent.