Belgische beauty: deze merken uit eigen land kende je vast nog niet

Likami
Natuurlijk stappen we al eens graag de parfumerie binnen voor een nieuwe crème of mooi kleurtje op de lippen, maar als we kunnen kiezen, dan gaan we liefst van al voor een product van eigen bodem. Goed voor onze huid én de economie. En gelukkig heeft die Belgische markt ook op beautyvlak heel wat te bieden.

1. Cîme

Altijd zachte handen en een gehydrateerd velletje, dat lijkt wel de boodschap van het Belgische eco-label Cîme te zijn. Het merk vond haar oorsprong in Nepal, toen Walter en Anke er de unieke bergplanten in de Himalaya ontdekten. De heilzame werking inspireerde hen, en niet veel later was de lijn biologische huidverzorgingsproducten geboren. En niet alleen jouw huid is erbij gebaat. Het merk zet zich namelijk ook in voor de lokale bevolking in Nepal. Zo creëren ze werkgelegenheid voor Nepalese bioboeren en doneren ze per verkocht product een deel van de opbrengst aan 'Little Doctors', een project waarbij schoolkinderen les krijgen in gezondheid, hygiëne, voeding en eerste hulp. Meer weten over Cîme? Wij interviewden de oprichters een tijdje geleden.

Prijzen variëren van € 13,50 en € 35,50.

Shoppen doe je via de webshop of bij één van de vele verkooppunten in ons land.

Cîme

2. Likami

Aan goede skincare geen gebrek in ons land. Likami is een gloednieuwe huidverzorgingsglijn. De natuur staat centraal, wat wil zeggen dat ecovriendelijk een sleutelbegrip is. Van de ingrediënten, die rijk zijn aan vitaminen, essentiële mineralen en antioxidanten, tot de 100 % recycleerbare verpakkingen. Alle producten worden in België ontwikkeld door de West-Vlaamse onderneemster en beautylover pur sang Marianne Priem en worden binnen Europa samengesteld. Extra pluspunt: het merk is uniseks. Dus je kan met een gerust hart in het potje van je vriend zitten. Of omgekeerd natuurlijk.

Prijzen variëren van € 12 en € 54.

Shoppen kan onder meer bij:
Haven Surf te Antwerpen
Interieurkabinet te Mechelen
Baenk te Nieuwpoort

Likami

3. Nannic

Gespecialiseerd in verzorging, maar even veel expertise op het vlak van fond de teint, zelfbruiners en zonnebescherming: er is weinig waarvoor je bij Nannic niet terecht kan. Alle producten worden bedacht en gecreëerd in het eigen labo in Heist-op-den-Berg en vinden hun weg naar tal van verkooppunten in meer dan 38 landen.

Prijzen variëren tussen € 14,60 en € 59,80.

Shoppen doe je bij de apotheek.

Nannic

4. Delbôve

Delbôve is bijna eerder een stukje Belgische geschiedenis dan gewoon een verzorgingsmerk. Het verhaal begint in de jaren '50, wanneer Roger Delbôve, één van de toonaangevende kappers, zijn vrouw en schoonheidsspecialiste Marion wist te overtuigen om samen verzorgingsproducten te ontwikkelen. Het duurde tot 1967 voor hun eerste product op de markt kwam: Crème Sorcière, sindsdien een waar cultproduct. Ondertussen heeft het merk maar liefst 21 verzorgingsproducten in het gamma, die allemaal in België ontwikkeld en geproduceerd worden.

Prijzen variëren tussen € 46 en € 99.

Shoppen doe je via de webshop of in de twee Delbôve winkels in Antwerpen en Brussel.

Delbôve

5. Self

Het staat mooi in je badkamer én het is goed voor je huid. Uiteraard hebben we het dan over nieuwkomer Self. Het merk is het geesteskind van Isabelle Ulenaers en heeft voor iedereen wat wils. Van hydraterende bodybutters tot zachte serums voor je huid. De producten worden in Nederland geproduceerd, zijn vrij van parabenen, artificiële kleurstoffen, parfums en andere chemische stoffen, én alle verpakkingen zijn volledig recycleerbaar. Ook Isabelle spraken we even geleden al, dat interview lees je hier.

Prijzen variëren tussen € 28,65 en € 58,95.

Shoppen kan via de webshop en Fin du Jour in Gent.

Self

6. YUN

Voor de échte innovatie moeten we in Antwerpen zijn. Daar slaagde het biotech bedrijfje YUN er als eerste ter wereld in om levende probiotica te verwerken in huidverzorgingsproducten. En nu in mensentaal: een revolutionaire huidverzorgingslijn gebaseerd op vriendelijke bacteriën. Hoe dat precies werkt? Wel, eigenlijk best simpel. "Als voormalig apotheker heb ik me dikwijls afgevraagd: Waarom doden we de goede bacteriën in de strijd tegen de slechte? Met YUN zijn we uitgegaan van een eenvoudig, maar radicaal idee: Wat als we nu gewoon de juiste, vriendelijke bacteriën zouden toevoegen? Zo behandelen we niet alleen de symptomen, maar versterken we de belangrijke beschermlaag van de huid ook op langere termijn," legt apotheker en managing director van YUN, Tom Verlinden, uit. Ideaal voor wie regelmatig last heeft van kwaaltjes als acne, voetschimmel en vaginale infecties.

Prijzen variëren tussen € 43 en € 70.

Shoppen doe je via de webshop of bij de geselecteerde apotheken.

YUN

7. Delphin & Emerence

Vrouwen met erg gevoelig of beschadigd haar, spits uw oren (of eerder: zet die leesbril op). Lies Helsloot, een Belgische onderneemster met een passie voor gezond haar, vond haar gading niet in de doorsnee drogisterij, en dus besloot ze dan maar zélf met de perfecte haarborstel op de proppen te komen. Toen ze een ambachtelijke borstelmakerij ontdekte in ons eigen land, was Delphin & Emerence geboren. In de collectie vind je borstels voor ieder haartype, steeds op basis van natuurlijke borstelharen. Hét hulpmiddel bij uitstek voor een glanzende haardos.

Prijzen variëren tussen € 169 en € 179.

Shoppen doe je op de webshop.

Delphin & Emerence