België bij grootste textielvervuilers van Europa

Getty Images/iStockphoto
Hoewel de tweedehandsbusiness boomt, komt er nog altijd veel textiel op de afvalberg terecht. Maar wie is nu de grootste vervuiler en hoeveel textielafval produceert elk land precies? Dat onderzocht Labfresh, een Nederlands bedrijf dat zich toespitst op duurzame en innovatieve mannenmode. Wat bleek? Italië is de slechtste leerling van de klas en prijkt op nummer 1. België doet het ietsje beter, en is de 5de meest grote textielvervuiler van Europa.

Om tot die resultaten te komen bekeek Labfresh hoeveel textielafval er geproduceerd wordt, hoe groot de kledingindustrie is, het exportvolume van tweedehandskleding en de uitgaven aan nieuwe kleding per land in de Europese Unie. Met een evaluatiesysteem waarbij de landen een score kregen tussen 0 en 100 - hoe hoger de score hoe vervuilender het land - maakten ze een ranglijst.

Daaruit bleek dat Italië de allergrootste textielvervuiler is, met een score van maar liefst 100 op 100. Portugal behaalde 96,9 punten en Oostenrijk sluit de top 3 af met een score van 84,9. België prijkte op de 5de plek met 51,7 op 100. Onze Nederlandse buren doen het daarentegen een pak beter. Zij kwamen uit op de 11de plek met een score van 41,6 op 100.

Daarnaast kwamen er nog enkele opvallende cijfers naar voren. Zo besteden de Oostenrijkers is het meeste geld aan nieuwe outfits, maar liefst € 1.200 om precies te zijn. België scoort dan weer slechter op het weggooien van textiel. Zo belandt bij elke Belg elk jaar maar liefst 14,8 kilogram textiel op de afvalberg. We recyclen daarentegen wel het meest kleding van heel Europa, namelijk 1,5 kilogram per jaar.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Emi De graeve

    met dank aan de mode en aan de tewerkstelling. Vroeger kon men alles zelf naaien en werd nar perfectie gestraft. Nu betaalt men dikwijls voor vodden, zakken, uitgerafelde en versleten jeans. Koop duurzaam en klassiek met een eigen mening.

  • paola nerozzi

    Ja nu hebben de mensen meer geld en meer keuze van kleding en ze kopen maar op en de Italianen ja die zijn altijd bezig met mode dus wat wilt ge en ja we zullen ermee moeten leven zeker en ga nu niet zeggen we zullen er iets moeten aan gaan doen als de rest van de wereld erger is sorry ik koop niet zoveel kleren maar een mens koopt wat hij wilt en wanneer hij wilt