Belg koopt massaal tweedehands babyspullen

Young family at home
Getty Images Young family at home
De pasgeboren spruit uitdossen in tweedehands kleertjes en meenemen in een gebruikte maxi-cosi, het is al lang geen uitzondering meer. Bijna driekwart van de ouders (72,9%) koopt de babyuitzet niet (volledig) nieuw. Dit blijkt uit een onderzoek van de Gezinsbond en 2dehands bij zo’n 300 Vlaamse (toekomstige) ouders. 

Bij de geboorte van een eerste kind shoppen ouders gemiddeld voor bijna 2.600 euro. Bijna een derde (32,1%) geeft zelfs meer dan 3.000 euro aan de babyuitzet. Door (deels) tweedehands te kopen, bespaart men gemiddeld 750 euro. Kleertjes (41,1%), speelgoed (39,2%) en maxi-cosi’s (28,2%) zijn de meest gekochte babyspullen, gevolgd door de kinderwagen (23,7%), textiel (23,1%) en de verzorgingstafel (23,1%). Voor 6 op 10 respondenten (60,6%) is de goedkopere prijs de belangrijkste reden om tweedehands te kopen, al geeft ook 52,1% aan dat het duurzaamheidsaspect meespeelt. 

Alain Buyle, woordvoerder van 2dehands: “Waarom zou je alles nieuw kopen als je ook – voor een fractie van de nieuwprijs – tweedehands kwalitatieve babyspullen op de kop kan tikken? Jonge ouders worden geconfronteerd met één van de duurste periodes uit hun leven. Ze krijgen niet alleen kinderen, maar kopen ook vaak hun eerste woning of hebben een grotere auto nodig. Toch is alleen het beste goed genoeg voor onze kroost; quasi nieuwe tweedehandsspullen bieden dus een dankbare oplossing.”

Opvallend is dat iets meer dan 4 op 10 ouders (40,4%) al bij de aankoop rekening houden met het eventuele doorverkopen van de babyuitzet. Ze doen dit door producten van hoge kwaliteit te kopen (29,1%) en/of door te kiezen voor unisex/neutrale kleuren (14,6%) of te gaan voor populaire merken (14,1%). De spullen die het vaakst worden doorverkocht, zijn maxi-cosi’s (53,4%), buggy’s (52,8%) en kinderwagens (51,1%).

Dit weekend organiseert de Gezinsbond op meer dan 100 plaatsen in Vlaanderen een tweedehandsbeurs voor babyspullen. Een deel van de opbrengst daarvan gaat naar Rode Neuzen Dag.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.