Bah: in 9 op de 10 toilettassen schuilt dodelijke superbacterie

rv
De overgrote meerderheid van de beautyproducten die we in gebruik hebben zijn besmet met een potentieel levensbedreigende superbug. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Aston University, dat werd gepubliceerd in het Journal of Applied Microbiology.

Make-up producten als mascara, lipgloss en beautyblenders worden op dagelijkse basis door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt. Zonder het te weten komen zij dagelijks in aanraking met mogelijk dodelijke bacteriën als stafylokokken en E.Coli, omdat de meest producten niet worden schoongemaakt of tot ver na hun vervaldatum worden gebruikt.

In maar liefst negen op de tien onderzochte beautyproducten werden bacteriën gevonden die huidinfecties of zelfs bloedvergiftiging kunnen veroorzaken wanneer ze in de buurt van de ogen, mond of op wondjes gebruikt worden.

Vooral beautyblenders (sponsjes die gebruikt worden voor het aanbrengen van onder andere foundation, nvdr.) blijken een broeihaard voor deze bacteriën te zijn. De overgrote meerderheid van deze sponsjes (93%) wordt namelijk nooit schoongemaakt, ondanks het feit dat ongeveer tweederde (64%) al minstens één keer op de vloer gevallen is. Dat ze zo makkelijk besmet worden met bacteriën heeft volgens de onderzoekers alles te maken met het feit dat deze sponsjes worden natgemaakt en vervolgens vochtig worden achtergelaten in een warme omgeving. Dé ideale omgeving voor bacteriën om zich ongebreideld te vermeerderen.

Volgens de onderzoekers ligt de eerste verantwoordelijkheid tot het verhelpen van dit probleem bij de producenten. Zij zouden de uiterste houdbaarheidsdatum duidelijker op de verpakking van hun producten moeten zetten, alsook aanwijzingen voor het reinigen van producten als de beautyblender.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Edwige Spiegel

    Voor al diegenen die iedere keer afkomen met al die bacterie-flauwekul, er bestaat nog zoiets als een wasmachine waarin je spullen kunt wassen ..... Voor de rest, een normaal gezond mens gaat nog niet zo snel dood van de eerste, de beste, bacterie .......