American Apparel vraagt faillissement aan

AP
De Amerikaanse modeketen American Apparel heeft haar faillissement aangevraagd. Het bedrijf verkeerde al een tijd in moeilijkheden. Dat meldt persbureau Associated Press.

De faillissementsaanvraag betekent niet het einde voor American Apparel. Door de zogenoemde Chapter 11-procedure te beginnen kan het bedrijf makkelijker zijn schuldenlast verminderen.

Sinds 2010 schrijft het bedrijf jaarlijks rode cijfers. Tot vorig jaar stond die teller op 338 miljoen dollar (301 miljoen euro). Oprichter Dov Charney werd vorig jaar geschorst en vervolgens ontslagen wegens vermeend wangedrag, waaronder seksuele intimidatie en het misbruiken van collectieve fondsen. Sinds zijn vertrek is de chaos bij de kledingmaker compleet. Over de eerste zes maanden van het jaar boekte het bedrijf een verlies van 92,9 miljoen dollar.

Als onderdeel van de reorganisatie zal meer dan 200 miljoen dollar aan obligaties worden ingewisseld voor aandelen in het gereorganiseerde bedrijf. Het bedrijf wil in de komende maanden de schuldenlast naar beneden brengen van 300 miljoen dollar tot maximaal 135 miljoen dollar. Zo zou het bedrijf een doorstart kunnen maken.

De aanvraag van het faillissement betekent dus niet dat de winkels van de modeketen hun deuren zullen sluiten. Zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten blijven de filialen gewoon open. In België heeft het merk een winkel in de Antwerpse Kammenstraat.

AFP